Разчистиха половината галерия, не се знае колко има до миньорите в "Ораново"

13397
Разчистиха половината галерия, не се знае колко има до миньорите в "Ораново"

Спасителните екипи преполовиха фаталната галерия на рудник "Ораново" в Симитли. Те са разчистили 26 метра от свлачището. Кални, скални и земни маси на 16-ти юли се срутиха и убиха двама миньори – 45-годишния Христо Младенов и 41-годишния Асен Стойнев, а техните колеги Иван Лазаров и Николай Михайлов останаха под земята и все още се издирват, предаде Стандарт нюз.

Работи се непрекъснато, независимо от трудните условия, увери управителят на каменовъглената мина Валери Манов. Шефът на спасителите Валентин Костадинов обясни, че се трудят при много тежки условия, често се налага да разбиват скални късове.

Миньорите от "Ораново" - пети ден под земята

Пети ден продължават спасителните действия по издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" край Симитли, предаде БГНЕС...

Има още 25 метра до края на галерията, в който пък има ръкав с дължина 10 метра. „Няма как да знаем докъде е калната маса. Може да свърши след 2-3 метра, може да е до края на галерията. Възстановяваме крепежи, чистим материала, напредваме. Проблем е, че срутилата се маса е много лепкава. Работата е много трудоемка, действаме без почивка на три смени. Няма яснота къде е пробивът, възможно е още цяла седмица да се копае", разясни специалистът.

Надеждата е пробивът да е по-напред и да не е пълна цялата галерия с кална маса. Вентилационна система подава въздух в помещението. Вземат се всички предпазни мерки за живота на спасителите. Според експерти има шанс двамата затрупани миньори да са живи, колкото и минимален да е той.

„Щом досега не сме ги открили, може да са в този джоб в края на галерията и да не са засегнати от срутилата се лавина от кал, скали и вода", твърдят те.

Надеждата, че Иван и Николай са още живи, остава.

Осем метра остават до затрупаните миньори

Само 8 метра остават до първото разклонение където се предполага, че са заклещени двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com