Различните избори в Югозапада

3179
Различните избори в Югозапада
Снимка: община Благоевград

Часове след края на изборния ден и далеч преди обявяването на официалните резултати – картината в Югозапада изглежда много променена. Докато преди 4 години ГЕРБ имаха убедителни победи и никакви балотажи, то днес властта е разклатена и дори „пронизана” от различни политически симпатизанти. Ето обзора ни на най-големите общини в района.

БЛАГОЕВГРАД

Бомбоубежищата в България - недостатъчни и в ужасно състояние (СНИМКИ)

Системата за ранно оповестяване в случай на бедствия или опасност от война се тества по няколко пъти годишно. В средата на тази седмица...

След два мандата на управление и никакви балотажи, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов намери своя сериозен противник в лицето на Румен Томов. Независимият Томов, подкрепен от БСП, може да бъде оприличен с „модела Манолова”. Виден граждански активист, работодател и „народен човек”, както го определят в социалните мрежи, според мнозина именно той ще бъде новият кмет на града. Резултатите обаче остават под въпрос за балотажа, а мнението в социалните мрежи и различните групи в Благоевград е насочено по-скоро към наказателен вот за Камбитов, отколкото към подкрепящ за Томов.

БАНСКО

Като изненада може да бъде определена избирателната активност в Банско. Повече от 48% банскалии излязоха до урните, за да дадат своя вот. Изненадващо, не за досегашния кмет от ГЕРБ Георги Икономов, а за новото лице в политиката – Иван Кадев. Той е бивш служител в МВР и ДАНС, независим кандидат, отново подкрепен от БСП. По данни към 07:00 часа, Кадев печели повече от 50% от избирателите.

САНДАНСКИ И ПЕТРИЧ

В южните общини няма особени изненади. В Петрич безапелационна победа има кандидат на ГЕРБ и настоящ кмет Димитър Бръчков. Той печели повече от 55% от всички гласували, а на второ място е кандидатът на ВМРО Стоян Божинов. Тук победата на Бръчков може да бъде характеризирана със засилващата се икономика на Петрич и многото нови работни места, които се откриха. В Сандански обаче се очаква балотаж. Смята се, че срещу сегашния кмет от ГЕРБ Кирил Котев ще се изправи Атанас Стоянов, подкрепен от ВМРО.

Борисов: Безапелационна победа за ГЕРБ! БСП си играят с демокрацията (ВИДЕО)

Първо искам да благодаря на всички избиратели, благодаря и на колегите, на структурите. Говорят за промяна, но промяната започна от ГЕР...

КРЕСНА и ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

БСП продължава своята управление в Кресна и Гоце Делчев. При 100% преброени бюлетини в Кресна кмет остава Николай Георгиев. При почти толкова преброяване в Гоце Делчев кмет остава Владимир Москов.

КЮСТЕНДИЛ и ДУПНИЦА

Изненада се появи в Дупница. Общината, разкъсвана от скандали, безкрайни ремонти на пътищата, и особено активно население в социалните мрежи, имаше избор от 7 кандидат-кметове. Само двама обаче отиват на балотаж по последни данни. Това са досегашния кмет Методи Чимев (ГЕРБ) и екс кметът от преди няколко мандата – Първан Дангов (БСП).

В Кюстендил безапелационна победа отбелязва досегашния кмет Петър Паунов.

Левите печелят в Тюрингия, „Алтернатива за Германия“ са втори

Лявата партия (ЛП) на Германия печели парламентарните избори на германската федерална провинция Тюрингия, която управлява. Дясната попу...

Автор: Костадин Костов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com