Разследване: Платформа за дарения на болни деца, дава хиляди левове заеми и заплати на служителите си

9720
Разследване: Платформа за дарения на болни деца, дава хиляди левове заеми и заплати на служителите си
Снимка: iStock

Милиони левове се събират за дарения за различни каузи. Закон за дарителството в България няма. Събраните пари се управляват от организациите, които ги събират, по правила, които те сами определят. Разследване на BTV влиза в една от тези платформи, която събира средства предимно за каузи, свързани с медицински проблеми.

Как се отчитат събраните средства от платформата Helpkarma? Оказва се, че правилата за отчет на фондацията куцат: отпускат заеми на служители, заплатите им странно се повишават. Разследването е на Мария Цънцарова, след сигнали на дарители.

За платфомата

През 2017 г. Константин Кръстев регистрира платформата като фондация в обществена полза. Helpkarma работи активно от 2018г. Платформата рекламира себе си като "най-мощният инструмент за набиране на средства." Според собственика Коснстантин Кръстев - за тези 2 години имат 130 000 индивидуални дарители, 366 000 броя дарения и набрани 21 милиона лева.

До нуждаещи се обаче стигат 13 535 135 лв. Към 22 октовмври по сметки на фонадацията има неизразходвани 5 190 370 лв., потвърждават от Helpkarma. Какво се случва обаче с останалите 2 274 495 лв.? 

Те рекламират себе си като „прозрачна структура“, но няма достъп до отчетни документи, коментира Цънцарова. При отчети на пари от медицинска кампания се виждат кръгли суми в сайта, срещу които липсват описания – например – отчитат се за лечение, но не е посочено къде е извършено то, обясни тя.

80 000 лв. заплата за техническия директор на фондацията миналия декември

По информация на BTV през декември 2019г. Славчо Славчев - технически директор в Helpkarma, е трябвало да получи над 80 000 лв. доход. Първоначално месечната му заплата е над 22 000 лв. Два месеца по-късно тя доближава 50 000 лв. После пада до 26 000 лева, но след средата на 2019 г. отново расте до 40 000 на месец. Сумата, която е начислявана за заплатата само на техническия директор във фондацията, е над 775 000 лв. или средно почти 28 000 лв. на месец, включително и за месеците, в които Славчев твърди, че е в неплатаен отпуск.

Славчев признава, за заплата от 19 000 лв. за кратък период от време. "Да, точно така. Това е моята заплата, която съм получавал. Но тази заплата съм я получавал до един определен момент…", обяснява Славчев.

В същото време от фондацията твърдят пред btv, че средната заплата на служителите в IT отдела на фондацията на Константин Кръстев през 2018 г. е била 3900 лв., през 2019 г. – над 4800 лв., а през 2020 г. пада до 1200 лв.

"При нас хората са са добре заплатени, тъй като работят изключително интензивно, понякога под доста голям стрес...IT услугите са скъпи, определено ролята на Слави е много висока и той е един от най-качествените специалисти в България", обяснява и собственикът.

Служителите на фондацията са 17. Заплатите им се удържат като процент от даренията. В началото сумата е взимана от парите, събрани за хората в нужда. Като процентът през 2018г. бил 6,5%, а после - 5%. От скоро сумата за издръжка на платформата се удържа от дарителите. Собственикът Константин Кръстев казва, че работи безвъзмездно.

Публичните отчети на "Helpkarma" за последните две години обаче показват и друго противоречие.

През 2018г. за заплати са отишли 214 000 лв, а през 2019г. - 713 000 лв. "Но дори само разходите за възнаграждения на служителите през 2018 г. са почти 8% от всички постъпили дарения, а през 2019 г. скачат до почти 9%", се посочва в разследването.

Заеми за 363 000 лв. за служители за две години

312 000 лв. вземания вземания по "предоставени заеми" присъстват в отчета на "Heplkarma" за 2018г.

"Веднага ще ви обясня – първо ние не даваме кредити, т.е. вземания, не даваме заеми и т.н. Вземането беше следното –2018 г. година имахме един технически проблем с PayPal" , обяснява Константин Кръстев. През тази компания се правят част от даренията.

Грешка на PayPal: За да се реши проблемът, вместо на сметката на фондацията, от финансовия посредник превели парите в личната сметка на Кръстев. "Тези пари аз съм ги върнал, просто сме имали технически проблем, твърди Кръстев пред btv.

Обаче такива вземания има и в отчета за 2019г. - през декември - 51 000 лв. От фодацията признават за заем от 43 000 лв за техническия си директор. Пред медията Слави Славчев обяснява: "Това е личен заем, който аз съм взел от фондацията". Става ясно, че е за апартамент, който не е купен заради пандемията, но парите не са върнати. До края на годината всичко трябва да бъде възстановено и върнато, твърди собственикът на фондацията.

Равносметката за Славчо Славчев - 775 000 лв. за заплати за 2 години и 4 месеца и заем от 51 000 лв. през декември 2019г.

От BTV коментират, че след интервюто дългът е бил погасен, но изплатен от директорът на платформата - Костантин Кръстев. За това самият той е изпратил платежно нареждане с дата 26 октомври до медията: "Сумата е изцяло изплатена на 26 октомври 2020 г., като е погасена дължимата главница в размер на 60 хил. лв. и са изплатени лихви в размер на 6,049.59 лв. Събраната лихва ще бъде използвана за нашата основна дейност" , пише в писмото.

Сумите, посочени от Константин Кръстев, обаче отново влизат в противоречие с официално отчетените 51 000 лв. за 2019г.

След разлседването на btv Константин Кръстев e заявил, че Уставът на Helpkarma ще бъде променен и заеми на служители вече няма да се отпускат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com