Реакциите на българските емигранти за Brexit - между "тръгвам си" и "няма да си тръгна"

22617
Реакциите на българските емигранти за Brexit - между "тръгвам си" и "няма да си тръгна"
Снимка: Getty Images/Guliver

Brexit е факт. Великобритания гласува за излизане от ЕС и логично, това притесни сериозно българските емигранти на Острова, които от сега нататък ще трябва да живеят в неизвестност за това какви ще са промените в страната и как ще ги засегнат те. Мнозина са на мнение, че Великобритания ще се промени към по-лошо и прогнозират апокалиптични икономически сценарии.

Actualno.com събра някои от най-популярните мнения на български емигранти в мрежата по отношение на гласувания Brexit:

- "Падне ли паундчето под 2 лева, а то ще падне, събирам си багажа и се омитам. Няма смисъл да седя, тази държава ще тръгне надолу, просто последствията ще са съкрушителни. Днес седя с една англичанка и една от Филипините и англичанката почна да ни развива теориите как било хубаво за Англия да бъде вън, обаче най ме изкефи филипинката като и каза: "Абе хубаво, ама вече ще ви трябват визи, ако искате да отидете на почивка в Испания". Ще си ходят англичаните на каравани в Шотландия, край Испания, Гърция, Франция"

- "Радвайте се за новата държава Англия, днес малката Англия си отбеляза красив автогол. Ако съдията не го отмени, следва паунд 2 лева до Нова година и 2,20 до август, срутване на имотния пазар до януари 2018 г., излизане на Шотландия от UK до 2020 г."

Смях през сълзи в Twitter след Brexit

На исторически референдум Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън хвърли оставка, а бъдещето пред ст...

- "Честит ви автогол, тази година, ще е много трудна за UK, дано само след срутването на имотния пазар да няма фалити на банки и да се редим на опашки да си вземем парите от компесациония фонд. Британците още не са разбрали как са се о****и, но само до месец ще го разберат"

- "Честито на гласувалите за Brexit, честити нови нива на паунда, най-ниски от 1985 г. насам, несъмнено радостна икономическа новина, очаквайте с нетърпение оставки по върховете, може би нови избори, честит зор с връзването на бюджета - и всякакви други хубавини от този род".

- "Няма да има покачване на цените в супермаркетите, няма да има ограничения за ЕС-граждани от понеделник. Проумейте, че UK не е референдумна демокрация /като Швейцария/ и всичко трябва да мине и през Парламент, преди това да бъдат проведени серия от преговори с ЕС и т.н. Накрая дори UK може да се окаже по-силна и в ЕС.

Разбирам страховете, но този свят е за смелите. Единственият начин за реформиране на системата и разклащане на статуквото е вотът LEAVE. И не, не харесвам Борис Джонсън, не харесвам Фараж, ненавиждам UKIP, но съм научен да изслушвам всякакви мнения".

- "Как пък ще си тръгна, ако имам добра работа! Ми да слагат визите - малко ли сме живяли с визи, голямата работа. Едни визи няма да ме накарат да си тръгна от тук. Нека безделниците на соц. помощи да се махат - идеално!"

Политиците за Brexit: От "загубеняци" до "свобода"

Резултатите от референдума във Великобритания напълно логично предизвикаха бурни реакции сред политиците. Настроенията са диаметрално п...

- "Едно нещо ме изумява в британците и това е тяхното двуличие. Признато, скрито, явно. Значи - искаме да сме богати и да сме империя - и как става това? Завземаме половината свят, врем се навсякъде, то не беше опиум уорс, не беше чудо по целия свят векове наред. И сега понеже светът се променя и вече не са онази империя, която са били, искат "бритишнес". Това хубаво бе хора, ама тая стомана за автобусите ви не е копана в недрата на родната земя, а идва от някоя индийска стоманолеярна, айфоните ви са правени в Китай, дрехите ви в Индия и Бангладеш и т.н. и т.н. Ще им се на английските пейзанти да са номер едно, ама не осъзнават, че са номер едно (доколкото са), благодарение на окрадените ресурси на други нации (предимно военни, ако трябва да сме честни). Преди да се качат на корабите да крадат от целия свят, са били едно голямо село и великият Лондон си е изхвърлял фекалиите и помията по улиците. Да, разбира се, ще спрем свободното движение на хора и ще цъфнем и вържем, щото видиш ли, сме бритиш. Пародия.

Не раздавам морални оценки, а навеждам на размисъл всички онези от вас, които си мислят, че има някакво вродено, невероятно value в този остров, тази държава и т.н. Няма! Всичко е плод на законите на живота, на свободния пазар, именно на това движение на капитали и хора, на руските мутри, полските берачи по фермите и индийските IT-а и т.н. и т.н. Искате да видите капсулована, самоиздържаща се Англия? Идете в Япония и вижте харесва ли ви. А идеята за спасяване от емиграцията по този начин е малко като щрауса и главата в земята (дори щраусът не прави в действителност това!)

На мен Великобритания ми харесва такава, каквато е - отворена. Вчера си пих бирата и си лафих с македонец, шотландец, новозеландец, англичанин и йоркширец (което, както и той самият каза, е различно), докато гледах мача в тенис клуба, а по крикет полето търчаха смугли играчи, неинтересуващи се от футбол. На мен тази Англия ми харесва. Англия на UKIP (бел. ред. - партията на Найджъл Фарадж) не изглежда така и повярвайте ми, колкото и да си сложите английски никове във форума или да поработите върху акцентите си, никога, ама никога няма да имате място в нея.

Интересно нещо е българина - бистрим тука голямата политика, кой какви интереси има, кой кого защо убил, кой кого ще приеме в Евросъюза, а всичко това за нас значение няма. Имат значение ежедневните неща, а илюзията, че другите зависят от нас, е просто шоу, на което сума народ се връзва с досадна упоритост.

За мен лично чужденец в тази държава, гласуващ за Фарадж или за напускане, е абсолютно travesty".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com