Реформата в съдебната система е обсъдена с мисията на ЕК

2068
Реформата в съдебната система е обсъдена с мисията на ЕК
Снимка: БГНЕС

Напредъкът в изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и на препоръките от доклада по Механизма за сътрудничество и проверка бяха тема на последната среща на мисията на Европейската комисия.

В нея участваха Жулиен Мусние – заместник-началник на отдел в Генералния секретариат, Туе Фосдал и Юри Бюрер-Тавание от Генералния секретариат, Инго Войщенфелд от Генерална дирекция „Правосъдие“, Росен Павлов от ОЛАФ, Елка Атанасова и Калин Калпакчиев – членове на Висшия съдебен съвет, Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, инспектори от ИВСС, Десислава Ахладова – заместник-министър на правосъдието, представители на ВКП, ВКС и ИВСС, съобщиха от ВСС.

Ахладова направи преглед на изпълнението на препоръките в януарския Доклад по Механизма на сътрудничество и проверка и представи резюме за изпълнението на Актуализираната стратегия. Посочено бе, че до 15.10.2017 г. Министерството на правосъдието ще предостави актуална информация за Доклада на ЕК, който ще бъде готов през месец ноември.

"Човекът на Бойко" намекна за обезщетение за досегашните членове на ВСС

Не Соня Найденова е човекът, който ще каже дали едно решение на ВСС е законосъобразно или не, тя може да изразява становище. Да, тя дек...

Калпакчиев коментира свършеното от ВСС по препоръката за преодоляване на проблема с натовареността в съдилищата. Посочено бе, че изготвените с участие на съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд предложения за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс и на Закона за административните нарушения и наказания целят промяна на подсъдността на дела за изплащане на обезщетения по застрахователни договори, на граждански искове, свързани с потребителски спорове и на заповедните производства. Посочените видове дела, се разглеждат предимно от Софийския апелативен съд, Софийския градски съд и Софийския районен съд, и предложената промяна ще доведе до намаляване на натовареността им. Представено бе успешното функциониране на новата система за изчисляване на натовареността на магистратите и необходимостта служителите в администрацията на ВСС да бъдат обучени за работа с нея.

Отбелязано бе, че реформата на съдебната карта на съдилищата трябва да върви едновременно с разработването на Единната информационна система по проект на Оперативна програма „Добро управление“, както и със законодателни промени. Обърнато бе внимание на различния подход в териториалното преструктуриране на районните съдилища и районните прокуратури.

Любомир Крумов – инспектор в ИВСС, резюмира дейността на Инспектората по тематични проверки в най-натоварените съдилища в страната и направения въз основа на тях извод, за спазване на принципа на случайно разпределение на делата при осигуряване на еднаква натовареност на съдиите. Пенка Богданова – заместник на главния прокурор, представи становище на Прокуратурата на Република България, в което се отбелязва срочно изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформа на съдебната система, но се посочва разминаване между заложените в нея и в докладите на ЕК препоръки по отношение на прокуратурата, спрямо дадените в независимия анализ на европейските прокурори.

Лозан Панов, председател на ВКС, сподели особено мнение по отношение начина за провеждане на избор на членове на ВСС от Народното събрание, проведения от Пленума на ВСС избор на председател на ВАС и по отношение на направеното тази година изменение на ЗСВ, които правят уязвим статута на магистрата и създават непредвидима правната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com