Реформаторският блок: Незабавно анулиране на сделката с крайбрежната ивица на Варна

36091
Реформаторският блок: Незабавно анулиране на сделката с крайбрежната ивица на Варна

“Като организации и граждани, обединени за решителна борба срещу олигархията и сливането на политиката с мафията в страната ни, ние партиите и Гражданския съвет от Реформаторския блок обявяваме позицията си по една изключително отговорна тема, казуса за Морската градина и крайбрежната зона на Варна“, заявяват от блока.

"На 25-ти септември в Административен съд Варна се проведе първо заседание по делото от обществен интерес № 2520/2013г. срещу неоснователното бездействие на Общински съвет – Варна по искане на инициативния комитет за произвеждане на местен Референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие продължава да не уточнява събран ли е нужният брой подписи за провеждане на местен референдум. На съда се представят най-различни противоречиви данни за броя на гражданите с избирателни права в Община Варна, поставящи под съмнение легитимността дори на последно провелите се местни избори за кмет на Варна. Обезпокоени сме от това положение, което увеличава и без това сериозните съмнения за наличието на изборна мафия и сериозни изборни манипулации.

От 2009г. една от активните сред нас партии - "Зелените", заедно с 5 неправителствени организации от Варна водят съдебни дела. Така са събрани и представени пред институциите необходимите документи, включително геодезически анализи, доказващи закононарушенията в сделката, но въпреки това вече близо две години институциите бездействат.

Държавните институции Министерство на регионалното развитие и Главен прокурор на Република България следва незабавно да заработят по този отдавна премълчаван проблем с незаконно придобитата от Холдинг Варна, публично известен като част от групировката ТИМ, крайбрежна плажна ивица на град Варна.

Пореден скандал по казуса е писменото изявление на Главния секретар на Министерство на регионалното развитие при правителството на Пламен Орешарски, Климентина Денева от 18-ти юни 2013, в което се твърди, че в министерството няма намерен нито един писмен документ от иначе обявената публично на 19-ти март 2010 г. от самия Росен Плевнелиев щателна проверка на случая със скандалната сделка, задействана след парламентарен въпрос на друг участник в Реформаторския блок - ДСБ.

Тази обстановка в страната и гореописаните действия и бездействия на институциите по казуса ТИМ - Алея първа затвърждават нашата решителност да търсим с всички законни и мирни средства възстановяване да държавността и законността в страната. В конкретния случай това означава анулиране незабавно на незаконната сделка с крайбрежната ивица на Варна, възстановяване на държавната собственост над нея и провеждане на местен Референдум за градоустройственото бъдеще на района", завършва изявлението на блока.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com