Реформаторският блок ще иска оставката на председателя на ЦИК

5352
Реформаторският блок ще иска оставката на председателя на ЦИК
Снимка: ДБГ

Реформаторският блок (РБ) ще се събере утре, за да формира политическо решение за искане на оставката на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивелина Алексиева. Това обяви Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е част от РБ, на пресконференция, на която политическата формация коментира резултатите от вчерашния местен вот и липсата на организация на изборния процес в зала "Арена Армеец", където е разположена Общинската избирателна комисия на София.

От своя страна Димитър Делчев от ДБГ заяви, че хаосът при предаването на протоколите в столицата е могъл да бъде избегнат, ако е било въведено машинното гласуване. "Ние сме дълбоко притеснение от тази организация", каза Делчев.

КНСБ също иска сваляне на имунитета на Сидеров

Ръководствата на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука-КНСБ" (ВОН-КНСБ) и Синдикалната организация към ВОН-КНСБ ...

От Движението посочиха, че имат очакване да бъдат пуснати всички хора, които все още чакат там, без да бъде нарушена изборната процедурата, т.е. с осигурена сигурност за изборните бюлетини, както и да се организира изслушване на ЦИК, Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, които са отговорни за организацията на провеждането на изборите.

Още, когато се създаде "Движение България на гражданите" (ДБГ), ние имахме много ясна позиция, че имунитетът на народните предеставители трябва да бъде редуциран. Това заяви Даниел Вълчев от ДБГ и бивш министър на образованието по време на пресконференцията. Имунитетът на народен представител исторически служи, за да не може работата на този човек бъде възпрепятствана. Имунитетът никога не е имал за цел едно лице да се откроява от нормалните граждани и да върши безобразия, каза Вълчев, коментирайки депутатския имунитет във връзка с невъзможността Волен Сидеров да бъде арестуван, когато снощи за втори път нахлу в НАТФИЗ и се държа непристойно със студенти от университета.

Даниел Вълчев обясни, че ДБГ е "за" уеднаквяване на правата на народните представители с тези на останалите български граждани. Той обясни, че Движението ще излезе със свое предложение по въпроса.

Днес от ГЕРБ заявиха, че ще поискат отпадане на чл. 70 от Конституцията на Република България. Този член урежда депутатския имунитет. Така ще остане само чл. 69, който пази депутатите от наказателна отговорност само за изказванията им в пленарна зала и за гласуване на законодателни норми.

Утре изтича срокът, в който Волен Сидеров и съпартиецът му и депутат от "Атака" Десислав Чуколов, който също участваше в скандалната ситуация в НАТФИЗ, могат да се откажат от имунитета си. Ако това не стане, в сряда парламентът ще създаде временна анкетна комисия, която трябва да реши за искането на главния прокурор Сотир Цацаров за наказателно преследване на двамата народни представители.

Петиция ДАЗД да провери как Сидеров и Гаджева се грижат за детето си набира скорост в интернет

Петиция с призив компетентните органи да проверят как Волен Сидеров и Деница Гаджева се грижат за 1-месечния си син се разпространява...

Местен вот

Имаме избрани кметове в 16 общини, издигнати и подкрепени от РБ, констатираха от "Движение България на гражданите".

Относно местния вот от "Движение България на гражданите" заявиха, че ще сезират на определени места общинските   граждански комисии и ЦИК за неброенето на преференцилния вот от бюлетините. Те също така ще подадат жалба за ръчно преброяване на гласовете в София и Стара Загора, казаха още от партията.

"Много съм щастлива, че в градове като Свищов и Русе нашите кандидати са с най-много преференции. Това значи, че ние залагаме на мажоритарния вот и хората са си направили труда да обяснят позициите си и да спечелят вот през отговорност. И в Свищов и в Русе нашите кандидати са от образователните среди. Мисля, че това е показателно какви хора търсим, за да поемат лидерска позиция", коментира вчерашния местен вот Меглена Кунева.

Искам специално да обърна на многото жени, особено в малките населени места, които са кандидати на Рефоматорския блок – Такива са Чепалере, Плиска, Мадара, каза Кунева.

Протест пред Народното събрание за "дружно" сваляне на имунитета на Сидеров

"Да свалим дружно имунитета на "народния представител" Волен Сидеров #ignori". Под този надслов днес се организира протест за свалянето...

"Доброто е, че имаме резултат, който е стабилен. Има места на които има пробив – и като места и като хора, а ние се явяваме единни. В повече от 90% от местата ние се явяваме като Реформаторския блок", констатира още тя.

Според обаче нея е било грешка забавянето на единната регистрация на блока. Наш минус е, че в последните месеци ние не сме свиквали изпълнителния съвет на РБ. Важен е, защото когато имаме противоречия ние разчитаме на колективното представяне. Надявам се, че в следващите дни да свикаме Изпълнителния съвет и да вземем важни решения, които между първия и втория тур", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com