Родители искат промяна в изпита за НВО по математика след 7 клас

6409
Родители искат промяна в изпита за НВО по математика след 7 клас
Снимка: БГНЕС

Родителска инициатива за промяна в начина на изпитване на Националното външно оценяване(НВО) след 7 клас набра само за 2 денонощия над 700 подписа, включително и на учители по математика. Родителите настояват за по-прецизен подбор и класиране - без да се ощетява нито един ученик и всички да бъдат поставени при равни условия. Те искат сливането на двете части на НВО по математика, което според тях би равнопоставило справедливо двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умението да се представиш и да работиш бързо под напрежение. Алтернативен вариант за промяна е намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути).

Форматът сега предвижда разделяне на изпита на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Това съобщават много учители по математика, това виждат и родителите. Този начин на изпитване ощетява сериозно много от учениците, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията. Средният резултат от НВО по математика за 2019 г в национален план е 33 от 100 възможни точки – а това е малко повече от двойка по шестобалната система. И до голяма степен той се дължи на недостатъчното време за работа и проверка на задачите.

МОН пак ремонтира уроците по математика

Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани през следващите месеци. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, ци...

Липсата на достатъчно време за преглед или поправка ще представи добре предимно по-бързите и приспособими ученици. Много деца със стабилна подготовка, които просто работят по-бавно, няма да могат да покажат напълно знанията си в първия модул поради недостатъчно време за всички задачи. Същевременно напрежението от краткото време пречи на повечето деца да се успокоят и концентрират, а също така води до технически грешки.

"Възможно ли е да оценим способностите на един маратонец чрез бягане в спринт? Ако се бяга на 100 метра, победител ще е спринтьорът, но ако дистанцията е 1000 метра, маратонецът ще догони и вероятно ще изпревари спринтьора. Подобна е ситуацията с начина на провеждане на изпита по математика за национално външно оценяване (НВО) след 7 клас – така наречените „миниматури“, се казва в писмото. 

Искането за промяна на формата на НВО по математика е внесено официално в МОН с писмо №94-129 до министър Красимир Вълчев на 15.01.2020 година. В подкрепа на писмото-искане е създадена онлайн петиция на адрес: https://www.peticiq.com/nvomat7.

"Силно се надяваме, че в Министерството на образованието работят хора с грижа и любов към децата, съобразена с потребностите на всеки ученик, с подкрепа към българския учител, който се старае да направи дори и невъзможното. В училищата в момента е бъдещото общество на България“, пишат още родителите.

Седмокласниците - добре по математика, все по-зле по български

Резултатите на седмокласниците по математика продължават да се подобряват след катастрофалния срив през 2016 г., но по литература не са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com