Родители излизат на протест, искат нов Закон за социалните услуги

9032
Родители излизат на протест, искат нов Закон за социалните услуги
Снимка: БГНЕС

"Граждански протест за пълна отмяна на противоречивия Закон за социалните услуги (ЗСУ), влизащ в сила от 01.07.20 г., както и срещу недопустими постановки в законодателството за „закрила” на детето", организиарат родители от Варна. Организаторите твърдят, че ЗСУ обслужва не интересите на хората в нужда, а тези, на частните доставчици на социални услуги, които могат да бъдат търговски фирми и неправителствени организации (НПО), включително и чуждестранни.

Според тях, зад гърба на народа чрез ЗСУ се приватизира социалната сфера. Заедно с това, се дават свръх високи правомощия на частните доставчици на социални услуги („ДСУ”) да се разпореждат със живота на семействата и децата, като се създава привилегированост на едни граждани спрямо други и се засягат основни конституционни права. "Вече цяла година редица граждански организации протестират срещу този закон без подобаваща обратна връзка, от страна на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), без дискусия и с нулев диалог", казват недоволните.

И припомнят, че на 05.03.20 г. Конституционният съд (КС) беше сезиран с искане за обявяване на противоконституционност на целия ЗСУ и в момента делото е в ход пред КС. "Но управляващите са решили да пуснат закона в действие, без да изчакат произнасянето на КС", твърдят организаторите на демонстрцията. Те посочват, че досега са били организирани национални и регионални протести, 2 национални граждански инициативи-подписки. И още - венесени са редица становища в Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политикаи в МТСП.

Комплексът за социални услуги в Стара Загора е с обновена сграда

Обновената сграда на Центъра за обществена подкрепа на деца и семейства (ЦОПДС) беше открита в Деня на отворените сърца, част от дните ...

Гражданите отчитат, че опитите да се контактува със МТСП са провалени и се заканват да търсят среща директно с премиера на България Бойко Борисов! “Настояваме на публичен дебат. Настояваме да се чуят всички гледни точки. Настояваме да получим конкретни отговори на съобщените от нас сериозни проблеми. Не желаем писмени отговори, пълни с неистини. Желаем диалог”, казват лидери на движението.

Мотивите им защо ЗСУ не бива да влиза в сила са следните:

• "Социалните услуги са търговска дейност: извършват се от търговци, платени са, и са включени в Закона за ДДС като сделки, както и в Закона за концесиите. Целият механизъм на ЗСУ е устроен на търговски и пазарен принцип, като не е гарантирано достигането на финансираните от държавата социални услуги до всички граждани".

• "С това, че ДСУ сами изработват оценка на потребностите на нуждаещия се, която после сами реализират, е гарантирана печалбата на ДСУ от парите на данъкоплатците".

• "Налагане на задължителни социални услуги на родителите, които се наказват с глоба от 2 000 лева до 3 000 лева или имуществена санкция от 3 000 лева до 5 000 лева - при първо нарушение - чл.169 от ЗСУ".

Ремонтирани социални центрове и още социални услуги за хората в Община Враца

Преди седмица завършиха строително-ремонтните дейности по изграждането на Център за настаняване от семеен тип, с капацитет от 12 места....

• "Пълен е с груби нарушения на конституционните права на гражданите: достъп на ДСУ (включително чуждестранни) до всичките ни лични данни, достъп до децата по всяко време без знанието и съгласието на родителите (така наречените „мобилни услуги” в училища, градини, ясли), противопоставяне правата на децата на правата на родителите".

• "Липса на ефективен контрол, включително съдебен, и липса на отговорност за вреди от действията на ДСУ".

• "Създава редица предпоставки за изземване на държавни правомощия от частните ДСУ".

• "Въвежда изключително важни и недопустими изменения в редица закони, свързани с децата и семейството: Закон за закрила на детето, Семеен кодекс, Закон за предучилищното и училищно образование, Закон за защита от домашно насилие, и други".

• "ЗСУ изобилства от правни абсурди, „вратички” за злоупотреби, корупция иконфликт на интереси".

Община Русе разкрива два центъра за социални услуги

Община Русе ще разкрие два центъра за социални услуги. Единият е за грижа за лица с психически разстройства, а другият за лица с различ...

Социалните услуги могат да се отдават на концесия според Закона за концесиите – не сме съгласни животът на българските семейства и деца да бъдат отдавани на концесия никому, още по-малко на чуждофинансирани НПО!

Според инициаторите, с приемането на ЗСУ погрешно се счита, че с него ще се решат проблемите на хората с увреждания. Задълбоченият му прочит разкрива, че не е създаден за удобството на хората с увреждания, а за това, на доставчиците. Държавата образно казано „си измива ръцете” със ЗСУ спрямо хората с увреждания и другите нуждаещи се граждани – ДСУ сам решава дали и какви услуги да предостави, ако те изобщо са заплатени от държавния бюджет. Ако ли не, нуждаещият се трябва да заплати „услугата” от собствения си джоб, и то на цена, каквато доставчикът сам определи, обясняват недоволните.

И допълват, че "всеки би могъл да си направи аналог със здравната система с всичките й недостатъци – липсващите направления, материалният интерес на лекарите, случаите на източване на здравната каса, и така нататък. Дали искаме да повторим същия опит и със социалната ни система, като я превърнем в пазар", питат риторично гражданите.

В заключение обобщават, че "не може да има козметични поправки на ЗСУ. Нарушенията на конституционни права са толкова многобройни и повсеместни, икономическата и управленска логика толкова абсурдна, че единственият възможен вариант е отхвърлянето му и задълбочена преоценка на цялата социална политика и особено тази, свързана с децата и семейството".

Протестът ще се проведе на 16.06.20 г. (вторник) от 18:00 ч. пред община Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com