Родителите на деца с увреждания искат разчет на изхарчените средства в сектора

1797
Родителите на деца с увреждания искат разчет на изхарчените средства в сектора
Снимка: БГНЕС

Родителите на деца/лица с увреждания написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, Конфедерация на независимите синдикати в България и КТ "Подкрепа", като в него поставиха условия и посочиха конкретни искания.

На първо място - отмяна на националното представителство на пациентските организации и НПО-та на и за хора с увреждания, разпускане на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания и прекратяване на субсидирането им.

Борисов: Явно средствата за хората с увреждания не се разпределят правилно (Видео)

Исках да сменя министъра, защото мислех, че не се разбират, но щом го харесват, да остане. Ще стигнем до момента, в който ще отпуснем п...

Родителите настояват да се разследва дейността на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" и да се установят колко са усвоените от тях средства са от държавния бюджет на Република България, от проекти по оперативни програми на Европейския съюз, от дарения от чуждестранни фондации и частни лица в периода от тяхното създаване до настоящия момент.

Друго условие, което поставят, е освобождаването от длъжност на Зорница Русинова в качеството й на дългогодишен служител в Министерство на труда и социалната политика. Причината - като бивш социален министър тя е допуснала, по думите им, "циничното разделяне на хората с увреждания чрез отпускане на 930 лв. за децата до 18 годишна възраст, без да е налице реална представа за потребностите на хората с увреждания.

Родителите искат да се потърси отговорност и от бившия вече заместник - министър Росица Димитрова "за доказана неспособност да оцени причините за проблемите в системата и позволила си в условия на ескалиращи протестни действия на майки на деца с увреждания в цялата страна, да присъства на конференция на ООН в Ню Йорк и да безотговорно и безцеремонно да излъже, че България отбелязва напредък в политиките за хората с увреждания и прилагането на Конвенцията на ООН.-срок - 01.07.2018 година."

До 1 юли 2018 г. родителите на деца с увреждания настояват да бъдат поканени експерти, за да подпомогнат извършването на реформите, свързани със сектор увреждания в България, както и да бъде направен пълен отчет с точни данни за размера на средствата, изразходвани за издръжката на МТСП, МЗ, МОН, както от националния ни бюджет, така и от европейски програми и проекти, свързани с децата/ лицата с увреждания в Република България от момента, в който е ратифицирана Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в Република България.

Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи поне до петък

Майките на деца с увреждания запазват поставените палаткови лагери в София и още няколко града до петък, когато социалното министерство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com