Ромските гета разбуниха духовете

19710

"Апелирам към народните представители да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са и ромските гета." Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фандъкова подчерта, че и в момента се подготвят устройствените планове в столицата, което е задача на Столична община, като в изготвянето на тези планове, имат право да участват и собствениците на постройки, които отговарят на изискванията. Кметът на Столична община посочи, че например за жилищния квартал „Факултета”, вече има обявен устройствен план. „Общината вече работи за това и не е нужно да ни стимулират в кавички по този начин”, коментира Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ „през последните години усилията на районните кметове да премахват, макар и бавно, незаконни постройки изведнъж ще станат невъзможни”.

„В момента законът позволява всичко това да се случва, но не ни позволява да си свършим работата. Нека народните представители да не притискат общините, ние сме опитни, разумни хора и можем да дадем и добри идеи понякога за всеки един от законопроектите”, отбеляза столичният кмет. Тя изрази притеснение от това, че народните представители като че ли не са си взели поука от това, което се е случило през последните месеци, информира агенция Фокус.

„Хората настояваха за това да участват в дискусии при взимането на важни решения. Всички тези закони, които толкова бързо се вземат, мен ме притесняват, като предложението за узаконяване на ромските гета също ме притеснява”, коментира още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

По-рано общинският съветник Ангел Джамбазки и зам.-председател на ВМРО, заяви, че предложението за узаконяване на ромските гета е стъпка към разпадане на българската държава. Джамбазки определи предложението като скандално, дискриминационно и обидно за българските граждани.

„Предложението е едно от трите поредни тежко погрешни стъпки на новата власт, които водят към циганизацията на държавата. За по-малко от месец тези хора направиха три скандални предложения – на първо място увеличаването на детските надбавки на калпак, на глава и без никакви критерии”, отбеляза общинският съвет и посочи, че е необходимо да има критерии като например образование на родителите, за да не се създават деца в риск. По думите на Джамбазки „от тези надбавки ще се възползват единствено циганите, които правят деца, за да вземат пари от държавата”.

„Това е първата стъпка, която финансира безотговорна циганска раждаемост”, подчерта Ангел Джамбазки. Като втора стъпка, срещу която ВМРО се противопоставя, общинският съветник посочи предложението да се изплащат обезщетения от 120 лева на деца, които не са влезли в детски градини. „Нищо няма да попречи на циганите от Максуда, които например имат по 13 деца, да кандидатстват по тази програма и така децата им като не влязат всички, ние ще трябва да платим на тази ромска майка общо 1460 лева, тя ще си живее и няма да вложи тези пари в образованието на децата си”, отбеляза още Дмабазки.

„Узаконяването на циганските гета какво означава?! Означава това, че гражданите от Захарна фабрика например ще продължават да живеят под окупация, под тежка битова престъпност, ще продължават да бъдат ограбвани, нападани, малтретирани”, посочи общинският съветник. Той категорично заяви, че ВМРО е готова на протестни действия по отношение на узаконяването на ромските гета.

Според Лиляна Павлова тази промяна в закона създава предпоставки за анархия и беззаконие, защото всеки може да препише имотите си на близки и роднини, да си построи къща в Борисовата градина и да заяви, че това му е единствено жилище. "Покрай ромските гета ще се узакони какво ли не", каза тя.

ДНСК не се занимава с междусъседски спорове, те са проблем на общините. Когато говорим за единствено жилище, има много ясна процедура в досегашния закон - докато не се осигури ново жилище, не се разрушава старото. В гетата жилищата не отговарят на никакви изисквания. 

"Държавата трябва да уважава гражданите си, които спазват законите. Не бива да узаконяваме коптори. Постройките в ромските гета са паянтови, не отговарят нито на изисквания за земетресения, да не говорим за хигиенните изисквания", заяви Павлова.

На 11 юни временната комисия по правни въпроси прие проект за решение за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, използвани за постоянно обитаване като единствено жилище в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие, внесен от Сергей Станишев и група народни представители на 31. 05. 2013 г. Депутатът от ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски заяви, че до момента има влезли в сила над 2500 заповеди за премахване на различен тип строежи, като една голяма част от тях имат нужда от допълнително обосноваване.

ВМРО иска циганските катуни да се разрушат, а не да бъдат узаконени

Неприемливо, срамно и дискриминационно е налагането на мораториум върху събарянето на незаконни постройки, който се подготвя от Народ...

„Фокусът на мораториума е върху жилищните сгради, които се ползват постоянно от своите обитатели и по същество представляват единствено жилище. За 2011 г. има издадени 298 такива заповеди, от които 96 вече са премахнати, а 202 са в процедура на премахване. През 2012 г. има издадени общо 132 заповеди, от които са премахнати 46, а 86 са в процедура на премахване”, добави Михалевски.

„Целта на мораториума е защитавайки различни групи обществени интереси, на публична държавна и общинска собственост, да се вземат незабавни мерки. Трябва да си даваме сметка, че разрушавайки единствено жилище на множество българи, не решаваме къде отиват те. Искаме да дадем временен стоп на изпълнението на тези заповеди, да има принцип на съразмерност и по-голяма справедливост”, посочи депутатът.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Павел Шопов заяви: „Не е коректно двете хипотези да се поставят с едно проекторешение, защото имат съвсем различно значение. Коректно беше да разделим въпроса по двете теми."

Димчо Михалевски заяви: „Не може да дискриминираме и да даваме привилегии на една или друга група. Дори и в момента в последните 3 седмици само в Пловдив има издадени нови 27 заповеди за събаряне на сгради в ромски квартали. Голяма част от заповедите не се изпълняват и не решаваме проблема на хората. Срокът, който си поставяме, за да напишем промените, е в рамките на не повече от два месеца”.

По-рано временната комисия реши да не разглежда две точки от дневния ред, с които се възлагат два одита на Сметната палата – единият на „Център за градска мобилност”, а друигят за съответствие при финансовото управление на Министерство на вътрешните работи за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г. Председателят на комисията Христо Бисеров каза: „По-правилно е специализираната комисия, която вероятно ще бъде създадена другата седмица, да се произнесе по въпроса за проверките на Сметната палата”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com