Румен Радев: НСА е безценен национален капитал

1620
Румен Радев: НСА е безценен национален капитал
Снимка: БГНЕС

Десетилетия наред Националната спортна академия „Васил Левски“ доказва с пример необходимостта от спорта за бъдещето на нацията. От основаването си академията остана вярна на мисията да утвърждава ценностите на спорта, олимпийските идеали и развитието на спортната наука, но и допринася за изграждането на родолюбие, чест, гордост и национално достойнство.

Това каза президентът Румен Радев на тържествена церемония по повод 80-годишнината на Националната спортна академия "Васил Левски" (НСА).

По случай празника държавният глава удостои НСА с Почетен знак на президента. Отличието прие ректорът на академията проф. Николай Изов.

В приветствието си Румен Радев посочи, че през изминалите 80 години НСА е създала плеяда от европейски, световни и олимпийски шампиони, които са дарили българите с гордост и са прославили името на родината по целия свят. Президентът изрази признателност на преподавателите и ръководството на висшето училище, че са допринесли за изграждането на невероятната българска спортна школа, превърнала се в световен стандарт. „НСА създаде спорни специалисти, методисти, учители по физическо възпитание, които продължават да разпалват искрата на спорта сред младите хора“, заяви Румен Радев и отбеляза приноса на академията за развитието на спортната наука в България.

Държавният глава посочи, че само здрава и дееспособна нация може да постигне значими национални цели. Бъдещето принадлежи на онези държави, които развиват граждани с висока физическа дееспособност и психическа устойчивост, каза Румен Радев, като открои значението на масовия спорт от най-ранна детска възраст и родолюбивото възпитание. „НСА допринася за изграждането на духа и идеалите на нацията, възпитава борбеност и укрепва българския дух“, заяви президентът.

Към студентите държавният глава се обърна с пожелание не само да си поставят високи олимпийски цели, но и да се изграждат като лидери, от които страната ни ще има нужда. Румен Радев благодари на НСА за подкрепата, която оказва за инициативата „Спортувай с президента“.

През всички години от създаването си до днес Академията остава вярна да развива ценностите на спорта и олимпийските идеали, заяви държавният глава.

Румен Радев: "Българската Коледа" обединява цялото ни общество около каузата на детското здравеопазване

„Българската Коледа" обединява цялото ни общество около каузата на детското здравеопазване. Това заяви държавният глава Румен Рад...

ОЩЕ: Кирил Петков: Срам, г-н президент! Служебното правителство е механизъм за връщане на статуквото

Ректорът на НСА проф. Николай Изов заяви, че НСА е първият и единствен спортен университет в България, лидер в подготовката и успешната професионална реализация на своите възпитаници. "80-годишнината на НСА се отбелязва от цялата спорта общественост на България", подчерта той. Проф. Изов съобщи, че по повод годишнината е валидирана специална пощенска марка, която е в обръщение.

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева отбеляза, че признава безспорните заслуги на НСА за успехите на българските спортисти и треньори, записали златни имена в световната спортна история. Тя връчи плакет на НСА в знак на признателност за постигнатите успехи.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също отбеляза приноса и многобройните успехи на висшето спортно училище. "Утре София ще получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г.", каза тя. Фандъкова връчи грамотата на кмета на СО на проф Изов, а академичното ръководство я удостои с почетната лента на НСА.

На събитието присъстваха още министърът на образованието и науката Сашо Пенов, Стефка Костадинова, редица посланици и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...