Румяна Бъчварова: МВР е един тежък парен локомотив

4617
Румяна Бъчварова: МВР е един тежък парен локомотив
Снимка: БГНЕС

"Обмисля се идеята МВР да бъде разделена на четири агенции и създаване на единна полицейска агенция, която да направи по-ефективна работата на ведомството". Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова на дискусия, организирана от Синдикалната федерация на служителите на МВР, съобщи news.bg. По думите й в момента МВР е "един тежък парен локомотив", а целта е да се превърне в "четири добре работещи дизелови мотора".

Бъчварова искала да се разграничи общата от специализираната администрация, както и основните дейности. "Реформата не е намаляване на числеността или орязването на бюджета.

Бъчварова: През януари подписваме анекс към коалиционното споразумение

Подготвяме анекс към коалиционното споразумение, с който да уточним следващите стъпки в съдебната реформа. Най вероятно ще го подпише...

В МВР трябва да се промени структурата, за да имаме едно работещо ведомство. В момента бюрократичната тежест е толкова голяма, че самото министерство не може да работи функционално", каза тя и даде пример, че като министър трябва да подпише разрешително дори за преместване на торби с пясък, посочва вестник СЕГА.

През септември Бъчварова представи законопроект за създаване на държавна фирма, в която да изнесе дейностите по регистрации на коли и издаване на лични документи. Това беше обяснено като реформа, която да доведе до икономии.

В четвъртък МВР е започнало изплащането на близо 50 млн. лв. за обезщетения за пенсиониране на 3096 души, съобщи Бъчварова в отговор на въпрос на парламентарния контрол. По думите й в тази сума влизат и разходите по 107 съдебни решения в полза на пенсионирани служители.

Средствата били осигурени от правителството, което преди дни отпусна допълнителни 180 млн. лв. за МВР. По закон служителите на вътрешното министерство получават до 20 работни заплати обезщетение при пенсиониране.

Бъчварова: Няма да има разпад на управляващата коалиция

Управляващата коалиция ще се запази. Това каза вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешн...

Бъчварова се оправда, че бюджетът на МВР има определени месечни лимити, което било причина за забавянето на изплащането на обезщетенията.

"За съжаление, МВР няма печатница за пари и това може би е по-добре за държавата", защити се тя и се оправда, че огромната сума била натрупана заради повишените заплати в МВР от правителството на Пламен Орешарски.

„Освен липсата на достатъчна ефективност в работата на МВР и липсата на доверие към тази работа от страна на гражданите още по-очевидна я прави липсата на изключително важни в това отношение елементи е самото МВР.

Липса на мотивация у служителите. Липса на доверие от страна на служителите не само във висшето професионално, но при това в още по-голяма степен-и в политическото ръководство”, заяви междувременно Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

Бъчварова: Има план за дейностите при терористична заплаха

Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по врем...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com