Руснаците вече проявяват интерес към живот в обезлюдени български села

4663
Руснаците вече проявяват интерес към живот в обезлюдени български села
Снимка: Pixabay

Руснаци търсят възможност да се установят безплатно в България. Става въпрос за вече доста популярната от поне две години насам практика да се грижиш за имот, който не може да бъде стопанисван от реалния си собственик. В замяна на грижите собственикът не търси наем.

Досега практиката е по-разпространена сред българите, но се оказва, че и руснаците проявяват интерес. "Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща - отново чрез групата "Имот под наем БЕЗ наем". Както е добре известно, досега руските граждани проявяват сериозен интерес към имоти по Черноморието ни.

България е трета по ръст на цените на жилища

Цените на жилищата в Европейския съюз нараснаха през третото тримесечие на 2016 г. с най-солидно темпо от последната глобална икономиче...

Част от 30 250 участници в групата обаче са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи - други не виждат проблем, пише в. "Монитор". За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора. „Обезщетението“ ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com