С грозен дебат и обиди депутатите създадоха комисия за правата на психичноболните пациенти (ВИДЕО)

5257
С грозен дебат и обиди депутатите създадоха комисия за правата на психичноболните пациенти (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти. Идеята беше внесена от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", като беше одобрена от 137 народни представители.

По време на обсъждането депутати от "Възраждане" опорочиха дебата с грозни обиди срещу политическите си опоненти от ПП-ДБ. Стигна се до няколко наказани със забележка представители на проруската партия.

С какво ще се занимава комисията?

Цел на комисията ще бъде да проучи какви нарушения на правата на психичноболните пациенти са констатирани у нас от Европейския комитет против изтезанията и омбудсмана на България да предложи законодателни промени, така че да гарантира равните права на българските граждани. Още: Сачева: Тази година ще бъдат закрити 10 дома за пълнолетни с разстройства

Тя трябва направи така, че да се изведе на водещо място в Националната стратегия за психично здраве гарантирането на спазване на правата на пациентите. Сред целите на комисията е записано и предложение за отпадане на института на запрещение.

"Съвместно с неправителствени организации и медицински експерти да се предприемат нужните стъпки да се осигури деинституционализирането на психичноболни пациенти и зачитането на личния им избор", се казва още в решението за създаване на комисията.

Комисията се състои от 12 депутати - по двама от всяка парламентарна група. Председател на стана Деница Сачева, а членове са Костадин Ангелов (ГЕРБ), Росица Пандова и Стела Николова ("Продължаваме промяната - Демократична България"), Маргарита Генчева и Георги Георгиев ("Възраждане"), Севим Али и Хатидже Георгиева (ДПС), Валентина Димова и Смиляна Нитова (БСП), Цветан Предов и Станислав Богдански ("Има такъв народ").

Дебатът

В началото на дебата Стела Николова от "Продължаваме промяната - Демократична България" представи заключения на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа, който през март тази година представи доклад за условията в полицейските арести, в затворите и в местата за настаняване на психичноболни в България.

Според записаното там липсват каквито и да е действия от страна на български власти за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите в местата за полицейско задържане, психиатричните болници и домовете за социални грижи.

Обиди, подигравки, унижение

След изказването на Николова депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев започнаха персонални атаки срещу представители на управляващата (не)коалиция.

Петър Петров от "Възраждане" опита неуспешно да се пошегува и призова Василев да предложи за председател на комисията Искрен Митев от ПП-Дб. "Сега поне да е участник в една комисия със своя личен житейски опит", заяви Петров. Още: След насилието: Закриване на 28 институции за хора с психични разстройства

''Надявам се тази комисия с участието на господин Искрен Митев да направи така, че да бъдат създадени законодателни промени, които да не позволят хора като него повече да бъдат народни представители", продължи обидите си Петров.

"За първи път пациенти заедно с лекуващи ще бъдат част от една и съща комисия. Трябва сериозно да се обърнем към това и да помогнем на Искрен Митев", побърза да отговори независимият депутат, който на последните избори събра малко над 9 хил. гласа в битката за кметския стол в София.

От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" реагираха. Депутати от обединението определиха поведението на "Възраждане" като "детинско" и "срам за парламентарната трибуна".

Самият Искрен Митев пък се обърна към "Възраждане" с думите, че "един ден ще бъдете презряни от децата и от обществото. Един ден, когато сте на дъното на историята, ще бъде заради ей такива ваши прояви". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...