С над 14 млн. лв. държавата реставрира паметника на Шипка

6331
С над 14 млн. лв. държавата реставрира паметника на Шипка
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Обществена поръчка за реставрация и консервация на Паметника на свободата, който се намира на връх Шипка, обяви днес Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Прогнозната й стойност е 14 226 000 лв. без ДДС, а оферти ще се приемат до 9-ти февруари догодина. 

Целта е монументът да се приведе към оригиналната идея и замисъл при неговото създаване – да е паметен знак единствено и само със своята суровост и аскетичен облик отвън и отвътре чрез реставрация и консервация. Идея, която е била загърбвана в продължение на десетилетия. Опитите да се овладее проникването на влага и пространството вътре да придобие уют са се оказали неуспешни според проектантите. Не само това – те са нанесли вреди.

Издигнат е с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите за Руско - турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. Паметникът е част от Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа“. Издигнат е на връх Свети Никола в землището на град Шипка, община Казанлък.Ще се реставрират фасадите, интериорът, прилежащите му външни площи и екстериорът на сградата. Планирано е да се възстанови автентичният вид на всички инсталации, на цялата движима и недвижима материална база на всички етажи, за да се създаде съответното преживяване за посетителите при изкачване към обзорната площадка и преминаване през сурови на вид пространства. Още по темата: Шипка: Тук има паметник и на загиналите украински воини

В стремежа да се овладее проникването на влага във вътрешността на паметника през всички години са правени много експерименти, които са нанесли вреди, сочат проектантите от „Vamos – архитектура и дизайн“ с ръководител арх. Георги Савов.

Според тях има обаче един съществен пропуск, който неизвестно защо е продължил десетилетия. Става въпрос за неправилно интерпретиране на вътрешността на паметника в пространства с уют и вътрешен микроклимат като обществена сграда и с музейни функции. По тази причина всички усилия са се оказали несполучливи.

Има загърбване на оригиналната идея и основен замисъл при създаването на паметника на свободата - да е паметен знак единствено и само със своята суровост и аскетичен облик отвън и отвътре. Още: Научете легендата за тайната стая на паметника на Шипка

„Тази оригинална по своята същност идея на авторите е следвана и при сътворяването му. Погледнато от топлотехническа гледна точка е било най-правилното решение. Следването на други концепции всъщност са превърнали търсенията за справянето с влагата вътре в поредица от неуспешни експерименти, които са довели паметника до днешното му не особено добро състояние. Пренебрегването на архитектурно - конструктивния характер на структурата на паметника е в основата на всички грешки“, сочи архитектурната разработка.

Според тях, ако е бил направен верният „прочит“ на авторската идея, е било необходимо да се полагат основно периодични грижи за реставрация по фугите на фасадите чрез използване на технологичните предимства на по-качествените материали от типа на оригинално вложените при изграждането. Още: Колко стъпала има до паметника на Шипка?

„Ако е било съблюдавано авторското решение стените в интериора да не се обработват е никакви завършващи слоеве, е можело да се правят по-верни диагностицирания и съответно по-правилно насочване на усилията за редуциране на проникването на вода. Утежняването на установените основни проблеми всъщност е и от затварянето на прозорците и каскадните вентилационни отвори под еркерно оформената „корона“, с която е увенчан паметникът. С това се елиминират резултатите от функционирането на постоянния въздухообмен, чрез който може да се реализира температурният и влажностният баланс на вътрешните обеми“, допълва разработката.

При реставрацията ще бъдат премахнати всички добавяни през годините експериментални слоеве битум, стиропори, керамзитови тухлички, мазилки и вградените в тях реотани.

При бъдещо развитие на комплекса е силно препоръчително създаването на съвременен посетителски център, който да надгради обекта с липсващите му експозиционни площи, зали за събития и сервизни помещения. Този нов елемент от комплекса според архитектите би могъл да се разположи в подножието на монумента.

Ретроспекция

Строителството на паметника започва през лятото на 1926 година. Интензивно строителство се извършва през 1927, 1928 и 1929 г., когато въпреки големите трудности за снабдяване с материали се извършва значителна по обем работа. Строежът е завършен през 1934 г. Откриването му става на 26 август същата година.

Още през 1938 год. се правят предписания за взимане на мерки за отстраняване на причинени от динамични и многобрйни температурни деструкции, ледове, бури, мълнии.

Не случайно двадесет години след откриването (през 1955 год.) тогавашният околийски народен съвет в Казанлък подема инициативата за ремонтно-възстановителни работи. Съставена е комисия, в която участват Министерството на комуналното стопанство и благоустройството. Министерството на културата и Общински народен съвет Казанлък. Още: Кой е построил паметника на Шипка – символ на българския дух

През следващите 25 години започват интензивни роботи. Обхватът на задачите включват ремонт освен на самия паметник, но също на подходите към него и всички паметни места по билото, свързани със събитията.

По повод на 80-та годишнина от боевете на Шипка (1957 г.) се извършва преустройство в интериора на криптата с костницата и на приемната зала - зала „Тържествена“, в средата на която се оформя кръгъл отвор, опасан от балюстрада, а в нивото на кота 0 се прави моделиране на подовите нива, за да се понижи стъпването на каменен саркофаг спрямо пода за ходене и поставянето му върху четири легнали лъва. Добавени са скулптури и малка пластична украса.

Всички тези промени са целяли внасяне на повече символика, която да дава тържественост и сакралност на интериора, да се интегрират художествени монументални елементи в обема на зала „Тържествена“ и криптата с костница, да се придаде по-осезаем израз на признателността към извършения подвиг.

На по-късен етап по искане на музея Министерството на културата чрез екипите на НИПК започват нови проекти за оформления във вътрешността, които не са напълно завършени.

През 1981- 1982 година в зала „Тържествена“ и криптата каменните стени са облицовани с 12-сантиметрови керамзитови блокчета. Стенните повърхности отвътре изцяло са измазани с два слоя мазилка, като в първия слой са вградени отоплителни кабели, захранвани с ток. Най-отгоре е направена гипсова шпакловка. След това повърхностите са боядисани с неподходящ паронепропусклив латекс.

Контролирането на температурата във вътрешните пространства става с инсталирани датчици.

През 1988 - 1989 г., поради настъпили тежки дефекти, се извършва авариен ремонт на покритието на площадката над официалния вход за зала „Тържествена“, където стои и лъвът. Неговата фигура също е реставрирана.

Изчистени са пропуканите и отлепени фуги мужду отделните отливки, които формират скулптурата. За източване на събралата се вътре ръждива вода в най-ниските точки на скулптурата са пробити три отвора.

По-широките процепи са били дозапълнени с метални вложки. След това отново са били замонолитени чрез полиестерен кит, смесен с брашно от бронз и свързващ пигмент. За финал е направено патиниране на цялата фигура и ретуш на фугите на снадките.

Последните реставрационни работи по фигурата на лъва са през пролетта на 2019 г. За празниците по случай годишнината на Шипченската епопея реставрациите са завършени успешно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com