Научете легендата за тайната стая на паметника на Шипка

36627
Научете легендата за тайната стая на паметника на Шипка
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

„…защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей…“

Едва ли има българин, който да не изминавал с тъга, с надежда, със страхопочитание, с преклонение, с благодарност, с усещане за гордост, която изпълва гърдите му, онези 800 стъпала, водещи ни към заветния връх, към паметника на Шипка, символ на Свободата, на безсмъртието на подвига, на силата на духа на опълченците, на най-святите минути от историята ни. Ако краката ви не са стъпили на тази благословена педя българска земя, на това свещено място на героите, оставили своите кости за Свободата, ако очите ви не са погълнали сцените, пресъздадени в музея на Шипка, ако ръцете ви не са поднеси цвете и развели знамето ни, ако гърдите ви не са се пълнили с гордост от българщината, направете го сега – на 3 март. Националният ни празник е подходящ повод да отдадете почит на мъртвите герои и да се потопите в онзи момент, в който с възторг изписваш до името си България, а не със срам – толкова паметен и толкова скъп, толкова рядък. Емоцията е неподправена, чиста и тя си струва всяка стъпка до върха. А там ви очакват жива история, тайни и загадки, скътали в паметта си спомена за славното минало и надеждата за светлото бъдеще.

Знаете ли какво е старото име на връх Шипка?

Тайните на паметника на Шипка

Макар да е известно как, кога, от кого е издигнат паметника, макар днес в него да има музей, запознаващ ни със събитията, макар да е един от най-посещаваните обекти в България, той все още крие своите тайни и загадки, сред които е тази за тайната стая на паметника на Шипка. Дали съществува подобна стая, или разказите за нея са просто легенда? Директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ споделя, че лично той за тайна стая не е чувал. Тайната стая на паметника на Шипка явно остава загадка за нас, но всяка реставрация на обекта разкрива други тайни, изяснява въпроси, чиито отговори не сме знаели. Множеството документи и факти, свързани с паметника, по една или друга причина все още остават скрити от погледа на изследователите, но с всяка стъпка, която се извървява по необходимост при планирани реставрационно-консервационните дейности на монумента, се откриват нови тайни и непознати за нас страни, паметникът ни допуска до своята история, развенчава стари митове и разкрива нови загадки.

Колко стъпала има до паметника на Шипка?

Тайните на лъва на паметника на Шипка

При отварянето на ревизионната вратичка, оставена от създателите на внушителната фигура на лъва, гордо застанал на паметника на Шипка, която служи като средство за поддържане на фигурата и предпазването ѝ от корозия и рушащото въздействие на времето, е открита нова информация за фигурата. Лъвът разкрива своите тайни. Оказва се, че е изграден от 53, а не от 28 елемента и че на всеки от тях е посочено теглото, като общата маса на величествения монумент е около 12 тона, а не 28, както се е смятало преди отварянето на фигурата. Става ясно и че идеята е била този лъв да развява гривата си и да възхвалява смелостта и лъвските сърца, подвига на опълченците от върха на паметника, но политически решения го принизяват до мястото, на което го виждаме сега. Вероятно всеки камък, всяка клетка, всяка частичка  от паметника крие също като лъва своята история, своите тайни и загадки, които чакат да бъдат прочетени, развенчани, открити и споделени със света, така че тайната стая на паметника на Шипка остава легенда до нейния миг – този, в който ще бъде открита.

Легендата за тайната стая на паметника на Шипка

Т.нар. тайник е сред най-големите мистерии, свързани с паметника на Шипка. Тайната стая, представляваща според легендата по-скоро ниша, а не голямо помещение, фигурира дори на чертежите, като е разположена на първия етаж, но никой все още не я е открил, нито е разгадал какво е било предназначението ѝ и какво се е случило с нея. Тайната стая остава загадка за нас, а легендата ни разказва, че направен по идея на цар Борис III, който съхранил там множество книжа, открити и отнети по-късно в годините от Държавна сигурност. Дали има истина в легендата, съществува ли тайната стая и какво е било нейното предназначение, съхранявани ли са там книжа, какво е било съдържанието им и какво се е случило с тях, е най-голямата мистерия около паметника на Шипка, която някога вероятно ще бъде разгадана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com