X
 
 

Сагата "Пирин" продължава - ВАС удължи делото за Плана за управление

1176 3
photo of Сагата "Пирин" продължава - ВАС удължи делото за Плана за управление
Снимка: Pixabay
Решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка се връща за разглеждане от нов тричленен състав. Причината е, че предишният тричленен състав на ВАС не е разгледал и тълкувал всички доводи на природозащитниците за това, че планът трябва да мине на екологична оценка. Решението не е основано на доводите на МОСВ в касационната жалба. Това съобщиха от Гражданската коалиция "За да остане природа в България".

Става ясно, че съдът не е отговорил на въпроса: кои са приложимите норми, според които следва да се прецени следва ли да се извърши екологична оценка и според коя процедура да се извърши това.

Сагата "Пирин" - може ли правителството да отговаря пред закона заради ски зоната в Банско?

Казусът със ски зоната в Национален парк "Пирин" влиза в поредна фаза, след като в сагата се намеси и главният прокурор Сотир Цацаров. ...

Следващият 3-членен състав на съда трябва да отговори на следните твърдения на жалбоподателите:

- попада ли планът за управление на националния парк в списъка от планове, за които задължително се извършва екологична оценка съгласно закона за околната среда?

- следва ли планът за управление на парка да подлежи на екологична оценка и с оглед изискванията на комитета за световно природно наследство?

- ще окаже ли новия план за управление значително въздействие върху защитените зони от Натура 2000 и съответно трябва ли да се подложи на оценка на степента на въздействие с предмета и целите на зоните съгласно Закона за биоразнообразието?

Съдбата на парк "Пирин" ще бъде решена след 10 дни

Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември миналата година да има промени в Плана за управление на Национален п...

За да отговори на горните въпроси, следващият тричленен състав първо трябва да установи каква е ролята и какви въпроси се решават с плановете за управление на национални паркове, съгласно разпоредбите на закона за защитените територии. Както, и да вземе предвид конкретните предвиждания на проекта за нов план.

След като направи всичко посочено дотук, съдът ще трябва да се произнесе с ясно решение подлежи ли актуализацията на плана на задължителна екологична оценка или на преценка на необходимостта от такава, както и дали трябва да се изготви детайлна оценка за степента на въздействие върху защитените зони.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Галин 3 Галин преди 10 месеца Профил на трол?
    Решението на петчленката на ВАС ми звучи малко като поредното размотаване, но да е за добро и в крайна сметка ски зоната в Пирин да получи зелена светлина за развитие.
  • Симо 2 Симо преди 10 месеца Профил на трол?
    Колкото по-скоро го решат толкова по-добре. Сега всички са заложници на зелените рекетьори.
  • Стоян 1 Стоян преди 10 месеца Профил на трол?
    Нови лифтове трябват, и не само в Пирин, а във всички планини.