Само още една стъпка и държавата ще създаде законова предпоставка за тероризъм

6216
Само още една стъпка и държавата ще създаде законова предпоставка за тероризъм
Снимка: БГНЕС

Само 50 000 евро инвестиция, например в имот или жилище и всеки чужденец ще има основание да поиска статут на постоянно пребиваващ в България. Това гласи нова промяна в Закона за чужденците, която мина на първо четене в парламента. Потенциално тази промяна би могла да нанесе повече щети от гледна точка заплаха за тероризъм, отколкото заплахи би елиминирал новия антитерористичен закон, който беше вкаран в парламента през тази седмица.

Срещу промяната вече има внесен текст от страна на група депутати от Реформаторския блок – Борис Станимиров, Радан Кънев, Атанас Атанасов, Вили Лилков, Валентин Павлов, Петър Славов, Мартин Димитров, Димитър Шишков, както и Методи Андреев от ГЕРБ. Станимиров е категоричен, че ако промяната си остане в този вид, всеки от 350 000 руски граждани с апартаменти по морето може да получи статут и български личен документ - разрешение за продължително или постоянно пребиваване. Същото важи за хора от зони на конфликт или повишен риск от тероризъм или организирана престъпност - страните от Близкия Изток, Балканите и т.н. Това е потенциално опасно за националната сигурност, подчертава Станимиров.

Новият антитерористичен закон - с куп пропуски и дупки според експерти

Дали се ограничават наши основни свободи с новия антитерористичен закон, който беше одобрен от правителството и влиза в парламента? Тоз...

Според народния представител никъде в ЕС няма по-ниска граница от 250 000 евро за инвестиция, която евентуално да позволи на чужденец да претендира за статут на постоянно пребиваващ. В настоящия вариант на Закона за чужденците прагът е 600 000 лева.

„Предполагам, че появата на този текст в законопроекта, одобрен от Министерския съвет, е плод на нечия конкретна намеса в последния момент от съгласувателния процес, последвана от недоглеждане. Законопроектът е доста обемен, регулира за пръв път важни и сложни отношения и не е трудно в голямото цяло един ред, който се състои от две числа да бъде пропуснат. Факт е обаче, че мина на първо четене и ако не бъде отхвърлен при второ четене ще стане закон. Надявам се на еднозначна намеса на водещата комисия по вътрешен ред и на всички колеги в пленарна зала за отпадане на този текст”, споделя Станимиров във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com