Сдружение "Българска история": Кметът на София инж. Иван Иванов не е нацист, постройте му паметник

3141
Сдружение "Българска история": Кметът на София инж. Иван Иванов не е нацист, постройте му паметник
Снимка: ДА "Архиви"

Изграждането на паметник в София на някогашния столичен кмет инж. Иван Иванов (1934-1944 г.) предизвика разгорещени спорове предвид разпространяващи се данни за негова политическа дейност в полза на Нацистка Германия.

Още: Търновски скулптор ще прави паметник на инж. Иван Иванов – кмет на София до 9 септември 1944 г.

"Българска история": Поругава се паметта на работещия неуморно за София инж. Иван Иванов

От сдружение „Българска история“ излязоха с позиция, че са изненадани как „определени политически и обществени организации и лица се противопоставят на идеята, аргументирайки се със спекулативни твърдения за личността и възгледите на инж. Иванов, обвинявайки го в антисемитска позиция и реторика“.

"Като организация, чиято мисия е да съхранява и популяризира родното минало, ние, от сдружение „Българска история“, имаме изострена чувствителност към налагането на една историческа несправедливост. Атаката срещу инж. Иванов е проява на грубо поругаване на паметта на човек, който работи неуморно за просперитета на българската столица", пишат от сдружението във Facebook (вижте позицията тук и тук).

Инж. Иван Иванов е кмет в едно от най-турбулентните десетилетия на нашата история, смятат от организацията за втория най-дълго управлявал кмет на столицата. "Във времето си на този пост инж. Иванов се утвърждава като безспорно най-успешният градоначалник в историята на София. Още преди да стане кмет, той има основна роля за изграждането на Рилския водопровод, който и днес снабдява столицата с чиста вода, едно безспорно удобство дори и в нашето съвремие", посочват от "Българска история".

И припомнят, че по време на неговото управление близки до София села са присъединени към Столична община (сред тях Надежда, Красно село, Слатина, Княжево, Драгалевци и др.), открита е столичната баня „Мария Луиза“, тръгват първите тролейбус и автобус, завършени са сградите на Народната банка и Съдебната палата, открит е паметникът на патриарх Евтимий, а самият инж. Иванов прави цялостна финансова и административна реорганизация на Столична община, включително открито публикуване на нейните разходи, прекратява неизгодна концесия за електричество и е отговорен за цялостното облагородяване на столицата.

През 2022 г. "Българска история" издаде книгата „Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов“, с автор Снежана Ракова, в която много ясно са показани неговите дела в полза на столицата. Трудът се основава на огромен обем от документи, свидетелства, кореспонденции, сред които и личният архив на кмета.

Кой е инж. Иван Иванов и има ли общо с нацизма?

Инж. Иван Иванов е назначен на поста кмет на София през 1934 г. и се задържа на него "заради своя безспорен професионализъм", смятат от сдружението. Той не е партиен член и е назначен в качеството си на експерт и хидроинженер от световна величина. Инж. Иванов е бил инженер, политик и учен, член-кореспондент на Българска академия на науките.

"Колкото до обвиненията в антисемитизъм, доклад на немските служби ясно споменава как той никога не е бил техен „любимец“ по простата причина, че те знаят за неговото, до известна степен, отрицателно становище спрямо националсоциализма", посочват от "Българска история".

Освен това инж. Иванов не членува в съществуващите обществени организации от периода на Втората световна война, които имат открити симпатии към Хитлер и идеите му. "Заслужава да се отбележи и отсъствието на антисемитизъм в обвинителния акт на инж. Иванов от Народния съд, сам по себе си един достатъчно показателен факт", смятат от сдружението.

"Трябва да се направи следното важно разграничение – като кмет на София той не разполага с правомощията собственоръчно да определя държавната политика, дори да не е съгласен с нея. Показателно за отношението към личността му от властта е неговата несменяемост при кабинетите на Иван Багрянов и Константин Муравиев, които повеждат курс за прекъсване на съюзническите отношения с Германия, излизането от войната и сближаване със Западните съюзници. Оставаме озадачени пред това как тези правителства ще търпят начело на столицата да стои човек, който е привърженик на националсоциализма", аргументират се от "Българска история".

"Освен това опитите да се изведат определени протоколни изяви на кмета, не могат да се вземат като доказателство за отношението му към Третия райх и неговата политика. За сравнение могат да се посочат и други прояви от протоколно-церемониален характер като например приветствените слова към съветската делегация и дадената вечеря на футболисти от Спартак Москва, пристигнали в София за двубои срещу Славия през август 1940 г. Очевидно е, че от това не могат да се правят заключения за неговата симпатия или антипатия спрямо Съветския съюз", гласи позицията.

"Убедени сме в заслугите, които инж. Иванов има за развитието на столицата ни и в неоснователността на обвиненията по негов адрес. Призоваваме хората, от които зависи окончателното вземане на решение за поставянето на паметника – представителите на СОС, начело с временния председател Цветомир Петров, да проявят здрав разум и да не позволят дългогодишните усилия най-успешният кмет на София да бъде почетен подобаващо, да бъдат напразни", заявяват от "Българска история".

Идеята за негов паметник е на дневен ред още от 2011 година, като решението за изграждането му вече е взето от предишен състав на Столичния общински съвет, а през 2021 година е избран и изпълнител на паметника. Единственото решение, което остава да бъде взето, е това за поставянето на вече готовия паметник на мястото, което е избрано от направление „Архитектура и геодезия“ – до някогашния стадион „Юнак“, където през 1933 година на специална церемония бликва водата от Рилския водопровод.

ГЕРБ е против паметника

Снимка: БГНЕС

"Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Нашите съветници ще се съобразят с представените ни данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на Нацистка Германия". Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на еврейската общност в България, в която са се включили общинските съветници на ГЕРБ, както и Даниел Лорер от ПП. Новината се разбра от публикация във Facebook на Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com