Търновски скулптор ще прави паметник на инж. Иван Иванов – кмет на София до 9 септември 1944 г.

7452
Търновски скулптор ще прави паметник на инж. Иван Иванов – кмет на София до 9 септември 1944 г.
Снимка: Държавен архив

Великотърновският скулптор Борис Борисов ще прави паметник на инж. Иван Иванов – кмет на София от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни). Този период се определя като „10 златни години за София“.

Фирмата на Борисов „Виктория 2011“ ЕООД спечели конкурса за проект на мемориала, обявен от Столична община, в конкуренция с още осем участника. Резултатите от надпреварата бяха обявени през април миналата година.

Дружеството получи покана да подаде оферта пред Столична община до края на днешния ден, като прогнозната й стойност е 79 583 лв. без ДДС. Срокът за изработване на паметника е 150 календарни дни. Постаментът ще е на бул. „Драган Цанков“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, до метростанция „Стадион Васил Левски“.

Мястото му е специално подбрано - точно там, където на 23-ти април 1933-та г. рилската вода изпълва специално построения басейн на стадион „Юнак” (до входа на метростанция „Васил Левски“).

„Рилският водопровод“ е уникално съоръжение - каскада с дължина 82 км. Негов главен проектант и директор е инж. Иван Иванов.

(Инж. Иван Иванов в тунела на Рилския водопровод) 

Говорещият с камъни: Защо скулптор от Пловдив дарява творбите си на училища, църкви и манастири (ВИДЕО)

Ангел Каравланов завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а след това и Националната художес...

По време на неговото управление всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови училища, 2 болници и бани по кварталите, разширява се трамвайната мрежа.

В този период започва планомерното изграждане на важни административни сгради. Сред тях са Съдебната палата, Народната библиотека, сградите на Българска народна банка и Министерство на вътрешните работи. Изградени са също Централната сграда на Софийския университет (1934), зала „България“ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), Музикалният театър (1938), сградата на Столична община (1939), Военното издателство (1944).

Ако за публичност в България се заговори едва откак страната ни е в Европейския съюз, то инж. Иван Иванов още преди близо 90 години е публикувал разходите на столичното кметство в списание „Сердика“.  

На 30 ноември 1935 г. е подписан договор с Акционерно дружество „Оград“ за строеж на стена на язовир „Бели Искър“.

Историята на 18-годишният Иван, който прави паметник на Дядо Добри

18-годишният Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство от врачанското с. Кунино е един от най-талантливите скултури в ...

В същия период селата Бояна, Горна баня, Драгалевци, Дървеница, Красно село, Княжево, Надежда и Слатина са присъединени към София. На 12 април 1938 г. е утвърдена Наредба-за планово и целесъобразно застрояване на София чрез разработването на градоустройствения план от проф. Адолф Мусман. Улиците се павират, ремонтират се и се модернизират Борисовата градина и Южният парк. Улиците и булевардите се озеленяват. Коритата на Владайската и Перловската река са облицовани с камък. През 1941 г. е открита първата тролейбусна линия в София – от Горна баня до Княжево.

След 9-ти септември1944 г. той е определен за враг на комунизма, арестуван е и осъден на доживотен затвор.

Докато е в затвора, народната власт иска от СССР да им изпратят специалисти за построяването на язовир „Искър“. Отговорът е: „Имате световен хидроинженер в лицето на Иван Иванов!“.

В затвора той започва да прави чертежите на язовира. Всяка сутрин двама милиционери го водят в проектантската стая и след края на работното време го връщат в килията. Две години по-късно, през 1946 г., е помилван. Язовирът е пуснат в експлоатация през 1954 г. и е наречен на името на Сталин. Иван Иванов умира след тежко и мъчително боледуване през 1965 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com