X
 
 

Сдружение към МК: Защо НДК е затворено, след ремонт за 45 000 000 лв.?

4835 2
Сдружение към МК: Защо НДК е затворено, след ремонт за 45 000 000 лв.?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
"След скъпия ремонт за 45 000 000 лева, платени от българския данъкоплатец, Националният дворец на културата (НДК) в София хлопна кепенците до края на лятото", алармират от сдружение „Зограф“. Как се развива културен туризъм със затворен и изцяло недостъпен за туристите НДК, питат от гражданското сдружение и очакват отговор от културното министерство.

В разгара на туристическия сезон, когато в София пристигат хиляди гости и любознателни чуждестранни туристи от всички краища на света, желаещи да се запознаят с културните ни забележителности, в центъра на столицата ни ги чака НДК със затворен централен вход, обясняват от сдружението. От там допълват, че както се разбира от официалния сайт с програмата на институцията, в нея няма да се провеждат каквито и да е събития или арт прояви до 03.09.19 г., включително.

НДК за сгрешената табела: Не стопанисваме ние паркинга

"Нито НДК стопанисва паркинга пред вход АЗ, нито шефовете на НДК пишат табелите на паркингите. Още по-малко Министерство на културата и...

"Напълно необяснимо е защо след направения съвсем скоро скъпоструващ ремонт на сградата шефовете на Двореца предпочетоха да затворят за цялото лято най-големия фестивален и конгресен център в Югоизточна Европа, с неговите общо 13 зали, и да се отдадат на приятно ваканцуване, все едно че им е бащиния", питат от "Зограф".

От сдружението се възмущават, че вместо да посреща с редица интересни изложби, пърформанси, спектакли и концерти, да приема многобройни посетители от цял свят и да популяризира българската култура и изкуство, през целия месец август, НДК си стои заключен като непристъпна средновековна крепост. "Най-странното е, че междувременно бе закрит и известният ресторант-панорама, който бе разположен на покрива на сградата, откъдето се разкриваше чудесна гледка към цяла София. В резултат на това решение, просторната тераса сега също стои неизползвана и напълно недостъпна за хората", посочват от сдружение "Зограф". Според тях, "да държиш под ключ кажи-речи през цялото лято огромната 8-етажна сграда на Националния дворец на културата с обща разгъната застроена площ от 123 000 квадратни метра, която има и три подземни нива, противоречи на икономическата логика и на здравия разум, като навява мисли за неефективно управление и слаб мениджмънт".

От сдружението искат културният министър Боил Банов, който е принципал на НДК, да изиска неговото ръководство да оповести публично в медиите какви са финансовите резултати с приходите и разходите на дружеството за цялата 2018 г., както и за първите шест месеца на 2019 г.

Actualno.com

Етикети: