Седмицата в абсурди (30 септември - 4 октомври)

4586
Седмицата в абсурди (30 септември - 4 октомври)
Снимка: колаж на Actualno.com

Понеделник, 30 септември 

МЪЖ ОТ С. МУЛДАВА СЕ ОПИТА ДА ПОДКУПИ ПОЛИЦАЙ, ОСЪДИХА ГО НА ГЛОБА И 2 Г. УСЛОВНО

На две години условно с 4-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2 000 лева бе осъден местен жител от асеновградското село Мулдава. Той бе обвинен в опит да подкупи двама полицаи от Ру на МВР в Асеновград. Ситуацията се разиграла през август миналата година. 59-годишният мулдевец подхвърлил банкнота от 50 лева на асеновградски полицаи, които го спрели за рутинна проверка.

Коментар на Actualno.com: Къде е абсурдът тук ли? Ами в това, че само в България това, че полицай не е взел подкуп може да се превърне в новина.

БОЙКО БОРИСОВ: ЧЛЕНСТВОТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В ЕС НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧВА ЗА НАША СМЕТКА

"Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония".

Коментар на Actualno.com: Че ще стане така бе ясно от самото начало, но трябваше всички да се направят на малко луди, че да може да се уреди членството в ЕС и НАТО, пък после ще го мислим. 

АГЕНТ НА ДАНС И СТОТИЦИ РОМИ В МАЩАБНА СХЕМА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ

Столично дружество на име „Capital” и адрес на бул. „Шипченско шосе” в София стои зад мащабна схема за пране на пари. Само в Пловдив и областта са участвали поне 60 неграмотни и безимотни роми, които са били набирани чрез дилъри, а в проверката на личното им състояние след предоставяне на лична карта, е участвал агент на ДАНС.

Коментар на Actualno.comТова се казва общ фронт на всички нива. 

ДОГАН И ПЕЕВСКИ БИЛИ ИЗНУДВАНИ ЗА 12 МЛН. ЕВРО, ТВЪРДИ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

Българинът Делян Георгиев и румънският гражданин Дорин Йоргаке вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организаци.

Коментар на Actualno.comДа ги ожали човек...

Вторник, 1 октомври

НАМАЛЯВАМЕ С ПОЧТИ 1 МЛН. ДУШИ ДО 2040 Г.

С близо 1 милион души може да намалее населението на България до 2040 г., ако не бъдат взети мерки за справяне с демографската криза. За това предупреждават учени от Института за изследване на населението и човека при БАН. Те представиха обобщени в 6 сборника конкретни предложения за преодоляване на негативните демографски тенденции, предаде БНТ.

Коментар на Actualno.com: Последния да затвори вратата и държавата.

ЖИЛИЩАТА У НАС ПОСКЪПНАХА С 35%, ОТКАК СМЕ В ЕС

Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, показват данните на Евростат. В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените.

Коментар на Actualno.com: Иначе заплатите растат - ей го и къде отиват...

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ В КВ. МЛАДОСТ

Жителите на Младост в София излязат на протест срещу новооткрития Център по наркомании в района. Те ще се събират в 18:30 пред пред блок 18 в квартала. Основните им притеснения са свързани с това, че в близост до клиниката има 3 детски градини и 2 училища.

Коментар на Actualno.com: Писахме по този въпрос, може да видите тук.

КОШЛУКОВ ОТСТРАНИ КОРЕСПОНДЕНТА НА БНТ В БЕРЛИН

Българската национална телевизия затваря кореспондентското си бюро в Берлин и освобождава досегашния си кореспондент там Мария Стоянова, съобщи "Клуб Z". По-късно самата Стоянова потвърди уволнението си и пред други медии.

Коментар на Actualno.com: Ясно е, камък върху камък няма да остане. 

ПОП Е КАНДИДАТ ЗА КМЕТ ВЪВ ВЪРШЕЦ, ЦЪРКВАТА ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО КАЗУСА

Кметската битка за град Вършец, Монтанско се оказа не интересна и оспорвана. Сред кандидатите за градоначалник са действащ свещеник и бивш участник в телевизионния формат "Фермата".

Коментар на Actualno.com: С Божията помощ...всичко става.

Сряда, 1 октомври

ЛЮТ СКАНДАЛ С ВОЛЕН СИДЕРОВ: ПРЕКЪСНАХА ПРЕДАВАНЕТО "РЕФЕРЕНДУМ" ПО БНТ

След грандиозен скандал между водещата Добрина Чешмеджиева и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предаването "Референдум" по БНТ беше прекъснато за кратко тази вечер. До паузата се стигна, след като микрофонът на Сидеров бе прекъснат, тъй като времето му по регламент изтече.

Коментар на Actualno.com: Макар да стана във вторник вечерта, пускаме към сряда този абсурд, защото именно това бе целта му - на следващия ден всички медии да говорят само за това. А ние пък мислим следното.

ФАЛИТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПОЧНАХА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ

Българският бизнес отново се изправя пред червена лампичка - увеличават се компаниите в несъстоятелност. Това показва анализът на "Кофас" (Coface) за 2018 година.

Коментар на Actualno.com: Как да синхронизираме това със "статистиките" за постоянно подобряване на икономиката.

БНТ СКРИ ЗАПИСА ОТ "РЕФЕРЕНДУМ", КОШЛУКОВ РЕЖЕ БИВШИЯ СИ РАБОТОДАТЕЛ СИДЕРОВ ЗА НОВИ УЧАСТИЯ

Записът на скандалното предаване "Референдум" от снощи изчезна тази сутрин от сайта на БНТ. След скандала в предаването в, сутрешния блок на БНТ генералният директор на телевизия Емил Кошлуков обяви, че е разпоредил Сидеров повече да не бъде канен поне до края на кампанията.

Коментар на Actualno.com: И какво като скриеш записа? Сякаш не може да се намери в youtube. Доста смешен начин да пазиш имидж...

ВДИГАТ С 500 ЛВ. ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИ, КОИТО ЩЕ РАБОТЯТ В ПРОБЛЕМНИ ОБЛАСТИ

С 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в Националната програма „Мотивирани учители“ и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Това реши кабинетът на днешното си заседание.

Коментар на Actualno.com: По принцип това е много хубаво, но по-малко ценен ли е един редови учител? 

Четвъртък, 2 октомври

ДЖАМБАЗКИ КЪМ СОФИЯ ПРАЙД: ДА СМЕ НАЯСНО, КАТО КМЕТ ЩЕ ЗАБРАНЯ ПАРАДА

"Аз съм просто бял, хетеросексуален мъж, данъкоплатец, на изборна позиция, затова отказвам любезно отправената покана...И да сме наясно – ако и докато съм кмет, никакви „паради“ няма да се провеждат по софийските улици" , написа Ангел Джамбазки във Facebook.

Коментар на Actualno.com: Веселите игрички между ЛГБТ общността и Ангел Джамбазки вече взеха да омръзват на всички. 

АНАНИЕВ ПРИЗНА, ЧЕ МЕДИЦИТЕ СА БИЛИ ИЗЛЪГАНИ И ПАРИТЕ ЗА ТЯХ СА НАМАЛЕНИ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева, съобщи БНР.

Коментар на Actualno.com: Много вълнуващо. Давайте още признания, че това е само началото. 

НАМЕРИХА УБИТ БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН

Убит благороден елен е открит в нива край тервелското село Зърнево. Това съобщиха от полицията в Добрич. Животното било простреляно в областта на гръдния кош. Сигналът за находката е подаден от директора на ДГС - Тервел.

Коментар на Actualno.com: Просто е страшно мъжкарство да бродиш с пушка в гората и да стреляш по животни. То бива комплекси, ама...

БДЖ ПУСКА ПРОБНО ОНЛАЙН БИЛЕТИ

БДЖ въвежда в пробна експлоатация системата за онлайн продажба на билети за всички влакове на територията на страната. Това съобщиха от националния превозвач.

Коментар на Actualno.com: Годината е 2019-та, всичко живо носи смартфони, нооооо...БДЖ откриват топлата вода и едва сега пускат услуга, която трябваше да има поне преди 5 години. И да оправите кенефите! Не онлайн!

Петък, 4 октомври

ВОЛЕН СИДЕРОВ ОПИТВА ДА НАХЛУЕ В БНТ, ПОСРЕЩНА ГО ПОЛИЦИЯ (ВИДЕО)

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров и кандидат за кмет на София изпълни обещанието си и поведе протест пред сградата на БНТ. Множеството скандира: "Оставка".

Коментар на Actualno.com: Давай Волене ние сме с тебе - както се пееше в онази забележителна патриотична песен. Само да не стане пак 1 % на изборите, че вече старите номера все по-трудно минават.

САМО 1% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ПОД 40-ГОДИШНИ

Само 1% от личните лекари са на възраст до 39 години, съобщава БНР, позовавайки се на данни на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Коментар на Actualno.com: Много странно как става така - и с учителите същата работа. Дали защото най-важните професии не бяха затрити последните 30 години? 

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ - СОЦИАЛНО УНИЖЕНИЕ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Не смятам, че това, което е направено, е достатъчно хората с увреждания да се чувстват добре". Това заяви Цветанка Павлова, гражданин на Чирпан, която дълго време има проблем да отиде в местната администрация Същевременно директорът на Агенция „Социално подпомагане” в Чирпан Пенка Танева призна пред Нова телевизия, че досега хора с увреждания са обслужвани пред сградата, на тротоара, защото инвалидна количка не може да бъде качена по трите стъпала пред входа. И заяви, че след дълги преговори с общината ще бъде изградена рампа.

Коментар на Actualno.com: По отношението тъкмо към най-уязвимите може да познаеш нивото на една държава. Е, в случая ситуацията е красноречива. Или по-точно - грозноречива.

НАД 1000% Е СПАДЪТ НА ИТАЛИАНСКИ ТУРИСТИ У НАС

Спад на туристите посетили Южното Черноморие отчита Бургаска Регионална Туристическа Камара. Анализът е базиран на пристигналите с чартърни полети или автобуси чужденци през месец септември 2019 спрямо септември 2018 година. През месец септември 2019 година Бургаска област е посетена от 159 973 чуждестранни граждани, които спрямо 2018 са по-малко от 29 833, а това представлява спад от 20%. По-детайлният анализ показва, че при възрастните намалението е от 20%, а при децата до 12 години 57%.

Коментар на Actualno.com: Ето една наистина интересна статистика, на фона на онези, които държавата и министерството обичат да цитират. Но, важното е да продължаваме комбинацията от високи цени и лошо облужване и всичко ще бъде наред. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com