Ананиев призна, че медиците са били излъгани и парите за тях са намалени

5026
Ананиев призна, че медиците са били излъгани и парите за тях са намалени
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева, съобщи БНР.

Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

Министърът на здравеопазването обясни какво включва общата сума от 86 милиона лева за увеличение на средствата в болничната дейност, включително и за работни заплати на медицинските специалисти.

50 млн. лева са от резерва на Здравната каса, които бяха отделени за цялостно увеличение на цените на клиничните пътеки. 30 милиона лева идват по Наредбата за труднодостъпните лечебни заведения и 6 милиона лева идват от бюджета на Министерството на здравеопазването. Така Ананиев коментира информацията, че средствата за работни заплати са намалени.

"Постановлението на МС относно въпросните 50 милиона лева от държавния бюджет съдържа формулировката до 50 милиона лева, обясни министърът.

Ако беше отпусната цялата сума, по думите му, МЗ е щяло да надскочи лимита си за финансиране на дейности като лечебни заведения в труднодостъпни райони, психиатрична помощ и туберкулозни отделения. И така да изпадне в ситуация на държавни вземания.

С тези средства - 86 млн. лева, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати, твърди той.

Припомняме, че проверка на bTV показа, че обещанието за допълнителен бюджет до 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри от април 2019 г. се оказа редактирано от Министерски съвет още месец след официалното решение.

Това провокира депутатите от "БСП за България" да поискат обяснение от Министерството на здравеопазването за необявеното съкращение на средствата от 50 милиона на 6 милиона лева - осем пъти по-малко от първоначално гласуваното от кабинета "Борисов 3".

От bTV, които съобщиха за случая на 2 октомври, са поискали интервю с министър Ананиев, като са получили писмени отговори на въпросите си.

"МЗ беше предвидило средствата, които,подчертаваме, в постановлението е записано "до 50 000 000 лв" да бъдат разпределени по Наредба 3 за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Предвид факта, че месец преди това по същата наредба отново с постановление на МС, за областни и общински лечебни заведения бяха разпределени близо 30 000 000 лв., МЗ достигна лимитите, които може да предостави на този вид дейности на болниците. Не е наличен законов механизъм, извън обхвата на Наредба 3, с който министерството да разпределя допълнителни средства, тъй като това противоречи на правилата на ЕС относно държавните помощи", се казва в отговора на Министерството на здравеопазването.

БСП пита: Защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.

Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв. Това попита народният представител от ПГ на "Б...

От кабинета на Кирил Ананиев посочват, че "за да се осигурят допълнителни средтсва за болниците и поради факта, че имаше бюджетни възможности за това, Надзорният съвет на НЗОК взе решение за увеличаване на средствата от резерва в размер на 50 000 000 лв. за повишение на цените на над 120 клинични пътеки. Постигна се съгласие с Българския лекарски съюз и се подписа анекс към рамковия договор за 2018 г., чрез който стана възможна тази промяна".

Не е ясно как поскъпването на клиничните пътеки е повлияло върху заплатите на медицинските сестри. Но протестите за допълнителни доходи на здравните работници продължават и през октомври.

Преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов изрази недоволство от министъра на здравеопазването заради поредното напрежение по темата за заплатите на медсестрите: "Вчера съм се карал с Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86 - да се оправдава той къде са".

Хронология на обещанията

Протестите на медицинските сестри стартираха още през месец януари тази година, когато ръководството на болница „Св. Мина“ в Пловдив получи 30 предизвестия за напускане, защото отказа да увеличи заплатите им от 540лв. на 700лв.

Подготвят национален протест на всички медици

Лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна подготвят национален протест, съобщава БГНЕС. Протестът ще бъде в София, а утре ...

Последваха ги колегите им в Козлодуй, както и на тези в Карлово, като последните се тревожеха, че болницата е обречена на фалит заради новите правила на Здравната каса, с които се намаляват плащанията нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“.

През февруари недоволството от ниското възнаграждение на специалистите по здравни грижи продължиха и в други градове, в последствие се насрочи национален протест на 1 март. Точно в навечерието му обаче, с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 30 млн. лева.

в предаването „ Лице в лице“ по БТВ, министър Ананиев ясно обеща, след 1 юли няма да има сестри с по-ниска заплата от 950лв., но ще има такива с по-висока в зависимост от спецификата на работата, която извършват и пояснява, че и този път парите ще бъдат отпуснати не през Здравната каса, а като субсидия според условията на „Наредба 3“.

Да, да ама не.

В началото на юли отново започнаха протести на медицински сестри в много градове, които показваха фишовете си за заплата, същите като тези за миналите месеци.

Ананиев: Липсват медицински специалисти

„Развитието на българското здравеопазване трябва да премине в нов етап и стъпките, които предприема настоящият екип на Министерст...

През август една от организаторите на протеста – Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Токуда“, което още повече засили недоволството на колежките и. Беше обявен нов национален протест на 11 септември, заради който

Премиерът се скара на министър Ананиев за 50те милиона. А той на свой ред ни обясни,( само че не това, което обясни през април, нито това, което обясни през февруари) от студиото на „Тази сутрин“: „Аз ще обясня, разбира се. Тези пари бяха отпуснати от правителството в размер на 36 милиона лева, които отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване, което финансира НЗОК.

Тоест това финансиране става от Министерство на здравеопазването – тук са финансирането на спешната помощ, на белодробните болници, на психиатричните болници, на болниците, които се намират във високопланински и труднодостъпни райони. И тези пари са предназначени за лечебните заведения, които изпълняват тези функции.

Отделно НЗОК отвори своя резерв и предостави 50 милиона лева за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова увеличение извънредно на този сектор не е имало досега.

Междувременно сестрите от Карловската болница излязоха на протест с искане заплатата им да се увеличи на 950лв., а министър Ананиев обеща повече пари за здраве догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване