СГП е спряла разследването за дезинфекцията на Капитан Андреево в края на април

9586
СГП е спряла разследването за дезинфекцията на Капитан Андреево в края на април

Преди близо три месеца и половина Софийска градска прокуратура е прекратила проверката за събирането на такса "дезинфекция" на граничния пункт "Капитан Андреево" от частна компания. Точната дата, на която е станало това, е 25 април, но решението не е обявено публично.

След запитване от bTV от прокуратурата обясниха, че след извършена проверка има отказ да се образува досъдебно производство поради липса на доказателства.

БАБХ с нов изпълнителен директор - Венцеслава Тасева

Министър-председателят Марин Райков издаде заповед за освобождаването на Йордан Войнов от длъжността изпълнителен директор на Българска...

По случая прокуратурата се самосезира на 8 април, след като в медийното пространство се появиха публикации, а bTV направи репортаж по темата. Причината е сключеният от Българска агенцията за безопасност на храните (БАБХ) договор за събиране на такса дезинфекция с частна фирма. Таксата за „дезинфекциране” е 2 евро на автомобил и 10 евро за камион.

Договорът е сключен в последния ден от управлението на правителството на ГЕРБ. Конкурсът за отдаването на "локвата", която по официални данни носи средно по половин милион лева месечно в хазната, е обявен на 27 февруари. Печели го фирма, учредена два дни по-късно и без опит в дезинфекцията. В договора с частната фирма липсват цифри, като размер на инвестиции и таван на комисионната за услугата.

Заради сделката директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов подаде оставка по искане на служебния премиер Марин Райков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com