Шефът на ГДБОП: Създава се усещане, че българските журналисти са нещо повече от българските граждани

13424
Шефът на ГДБОП: Създава се усещане, че българските журналисти са нещо повече от българските граждани
Снимка: БГНЕС

Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволъ” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. Това каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове. Спиридонов обаче беше категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

МВР: Журналистите не бяха задържани

Не са били задържани точно. Това съобщиха от пресцентъра на МВР пред Actualno.com по темата с двамата разследващи журналисти ...

Пред bTV Димитър Стоянов разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права. „Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той. Журналистът посочи, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен път. „Очевидно е, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта. Много възможно е този случай да затихне като много други”, смята разследващият журналист.

„Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, изтъкна той.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беше категоричен, че не дължи извинение на никого. „Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е”, отбеляза Спиридонов пред bTV.

„Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти”, попита шефът на ГДБОП. „Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждайки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, подчерта обаче Димитър Стоянов.

АЕЖ: Случаят със задържаните журналисти показа дефицитите на МВР

Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт "Биволъ" и Атила Биро от румънския Rise Project показа притесните...

Спиридонов допълни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. „Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, подчерта Спиридонов.

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече. „Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”, категоричен беше той. „Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, допълни Спиридонов.

„Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, заяви шефът на ГДБОП. Цялата работа е „филм със скапан сценарий”, изтъкна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com