X
 
 

Шефът на "Строителен контрол" към СО не знае колко са незащитените от мълнии сгради

1339 0
Шефът на "Строителен контрол" към СО не знае колко са незащитените от мълнии сгради
Снимка: БГНЕС
Няма точна статистика какъв е броят на жилищните сгради в София, които нямат мълниезащитна инсталация. Информация дали една сграда има такава система се съдържа в нейния технически паспорт, ако има такъв.

До момента подобен документ имат само сградите, които бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност и те категорично имат мълниезащита, но техният брой е твърде малък. Около 90% от общинските и обществени сгради имат мълниезащита.

Стряскащо: 80% от сградите у нас не са защитени срещу мълнии

Трагичният инцидент, при който мълния уби 47-годишен мъж в столичния жк „Люлин”, освети за пореден път фрапиращи пропуски в...

Това каза в интервю за БГНЕС директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община арх. Влади Калинов.

„Всяка сграда би трябвало да има мълниезащитна инсталация. Всяка нова сграда задължително се проектира и изгражда с такава система. Преди пускането й в експлоатация тя се тества, така че за всички нови сгради, строени през последните 30-40 години мога да кажа, че са обезпечени както трябва“, заяви арх. Калинов.

Попитан защо отговорността за наличието на мълниезащита е оставена в ръцете на етажните собствености и защо никой не контролира дали се спазва Наредбата на регионалното министерство за наличието на работеща мълниезащита, той заяви, че това се дължи на факта, че до момента статистиката не е показала жертви от мълнии в сградите и затова законодателят не е обърнал особено внимание на тази тема.

Проблемът ще бъде решен, когато всички сгради в София бъдат паспортизирани.

Как да се спасим при гръмотевична буря?

Всяка година през лятото се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и...

„До края на 2022 г. всички сгради трябва да имат технически паспорти. В него има част „електро“, в която е залегнала наличието на мълниезащитна инсталация и в какво състояние е тя.

Във всяка сграда с паспорт задължително се проверява състоянието на тази инсталация и се правят предписания в какъв срок и как трябва да бъде обезопасена“, обясни Калинов.

Той посочи, че санкциите за неработеща или липсваща мълниезащита за физически лица са от 100 до 300 лв., а за юридически от 1000 до 10 000 лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители