Шест фирми тестват дали пропиленовата опаковка е добра за киселото мялко

1866
Шест фирми тестват дали пропиленовата опаковка е добра за киселото мялко
Снимка: БГНЕС

Проби от киселото мляко, произвеждано в мандрите на шестима от най-големите производители в България, са дадени за изследване. Резултатите ще покажат дали новите полипропиленови опаковки променят качеството на българското кисело мляко и могат да бъдат стандартизирани по БДС. Информацията е на ПР агенция ОТ-ДО Консулт.

Компаниите, които участват в изследването, са "Маджаров", ОМК, "Полидей" (Домлян), "Булдекс", "Лактима" и "Ел Би Булгарикум".

Детективи и експерти обсъдиха дали да сменим опаковката на киселото мляко или БДС

В абсолютен цирк се превърна общественото обсъждане за това дали опаковките на киселото мляко трябва да бъдат променени. Събитието бе...

Лабораторията, която не се уточнява, ще изследва проби на произведено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки - досегашната, призната от Българския институт по стандартизация полистеринова опаковка, и предлаганата за сертифициране полипропиленова опаковка "от ново поколение". Точно новата кофичка за кисело мляко се определя от производителите за по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.

При проверката ще се анализират както вкусовите качества на киселото мляко, така и съставът и количеството на киселомлечните бактерии и как те реагират на самия материал на опаковката. Резултатите ще бъдат оповестени в края на юли. Производителите искат да наложат новата опаковка и настояват, че с нея продуктът им нямало да се превърне в "йогурт".

През юни тихомълком се прокрадна опит за промяна на БДС за киселото мляко. Тогава Българският институт за стандартизация пусна за обществено обсъждане две предложения. Първото от тях целеше да се промени количеството и съотношението на двете бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус в традиционния български продукт и беше отхвърлено. Другата промяна, внесена в института, бе именно за разнообразяване на опаковките.

В момента разрешени за употреба са само полистиренови кофички, стъкло и керамика, които опазват важните съставки на киселото мляко. Предложението за промяна дойде от "Обединена млечна компания" (ОМК, която произвежда "Верея"), "Димитър Маджаров - 2", "Полидей - 2" (производител на "Домлян") и "Трейс Ипома" - част от строителната "Трейс", която произвежда още тарелки, щайги, столове и др.

В защита на киселото мляко - яки момчета ще обсъждат стандарта (СНИМКА)

Точно след 5 минути в  Българския институт за стандартизация трябва да се проведе обществено обсъждане по предложението за изменен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com