Шест причини да засадиш своето дърво още днес

23039
Шест причини да засадиш своето дърво още днес
Снимка: iStock/Guliver

Чист въздух, кислород, филтриране на вода, осигуряване на храна, дори естествено средство срещу суша – това са само част от причините да има възможно най-много дървета навсякъде. А дали няма и други, по-любопитни?

Знаете ли че ...

1. Признайте си – ако живеете или работите в София, не може да не ви е писнало от тежкия въздух. Особено през най-студените месеци мъглата в столицата трови живота на хиляди и хиляди хора. Е, ако в нашия иначе толкова хубав град имаше 10 000 хектара дървета, то нямаше да има значение, че тук живеят около 2 млн. души. Защо ли? Много просто – 1 хектар дървета неутрализира отделения от 200 души въглероден диоксид при дишане. За съжаление в София зеленината покрива само 500 хектара.

2. Лятото е горещо и жегата ни уморява? Нямаше да е така, ако живеем сред повече дървета. Благодарение на дърветата в градовете и селата влажността на въздуха се повишава с между 8 до 52%. Сигурно все още ще предпочетем басейна или морето, но дори през лятото няма как все да сме във ваканция. Дано все пак скоро измислим вариант за пет дни почивка, два дни работа ... или ден работа, шест почивка.

3. Клаксоните свирят, трамваите дрънчат, музиката от съседното заведение гърми, а съседите шумно спорят? Големият град в цялата му прелест. Но ако пред прозореца ви има дърво или две, короните им ще намалят шума с 26% или поне това показва изследване, правено специално за Агенцията по защита на околната среда в американския щат Мериленд. А ако няма дървета или зеленина, шумът в града става пет пъти по-силен!

4. Прах, прах и пак прах – друго очарование на големите градове. За ефектите като алергии по-добре да не си и помисляме. А е толкова просто – за едно денонощие едно дърво произвежда толкова кислород, колкото е необходим за дишането на трима души за същото време. За 1 година едно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души. Направо можем да оставим прахосмукачките в ъгъла!

16 града в страната се обединяват под мотото "Бъди зелен не само за ден"

Тази есен инициативата „Моят зелен град“ стартира на 10 септември и отново призовава грижата за околната среда да стане час...

5. Няма домакиня, на която да не ѝ е омръзнало да чисти прах вкъщи. Природата обаче, в ролята на домакиня, си е решила проблема, защото различните видове дървета успешно влизат в ролята на филтри. Например 1 хектар иглолистна гора филтрира 30-35 тона прах годишно, а широколистната – около 50 -70 тона. Пример за природен филтър на въздуха е дървото „Пауловния“. 1 хектар насаждения от това дърво елиминира 48 тона прах годишно – всяка домакиня би желала такава чистота.

6. Дърветата лекуват! Съвременни изследвания показват, че те отделят фитонциди, които имат бактерицидно действие. Тези летливи вещества са биологично активни и унищожават или потискат растежа и развитието на ред болестотворни микроорганизми. Най-добри в унищожаването на микроби са правят иглолистните дървета – бор, ела, смърч.

Е, избрахте ли вече какво дръвче ще засадите?

Как го правим в България

Природен парк "Витоша" става все по-зелен по време на "Моят зелен град" 2016

Деветото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще се състои този септември и по традиция ще има национален обхв...

Грижата за дърветата е нещо, с което свикваме вече и у нас. Пример е инициативата „Моят зелен град”, чиято кулминация ще е на 10 септември в местността "Офелиите" на Витоша. Точно в 10:00 часа на 10 септември десетки доброволци ще започнат засаждането на втората гора в рамките на инициативата.

Кампанията "Моят зелен град" стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България. Тя има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло.

През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града на България. През 2015 г. става факт и първата гора в рамките на инициативата.

АКТУАЛНО Е ДА СИ ЗЕЛЕН НЕ САМО ЗА ДЕН!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com