Шестмесечна винетка няма да има, решиха депутатите

9280
Шестмесечна винетка няма да има, решиха депутатите
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложението на депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов да има възможност да се издават шестмесечни винетки.

С 64 гласа "за" 36 "против" и 55 "въздържал се" депутатите не приеха проекта на реформаторите за промени в Закона за пътищата, гласуван на първо четене.

Идеята беше свързана с повишението на цената на винетните стикери от 2016 г. Увеличението беше мотивирано от правителството с необходимостта от повече средства за поддръжка на пътната инфраструктура.

Плащаме винетни такси на ГКПП "Капитан Андреево" само чрез ПОС терминал от 1-и юни

От 1 юни 2015 г. заплащането на пътни и винетни такси на ГКПП "Капитан Андреево" за товарни автомобили ще се извършва само чрез ПОС тер...

Димитров и Славов посочват в своето предложение, че шестмесечните винетки, които трябва да бъдат по-евтини от годишните, отразяват обстоятелството, че „редица ползватели на пътната инфраструктура използват автомобилите си сезонно или през есенно-зимния сезон не пътуват извън населеното си място“. Така шофьорите са длъжни да плащат за услуга, която реално не използват през една част от годината. Идеята на Реформаторите беше да бъдат издавани винетни стикери със срок от една година, шест месеца, един месец, една седмица или един ден.

"Вече не ми е приятно да започвам изявленията си с добри примери от съседна Румъния. Защо там има тримесечна винетка, защо в Австрия има двумесечна винетка, а тук Агенцията за пътна инфраструктура казва, че европейската директива ги ограничава в това решение“, защити идеята си вносителят Мартин Димитров.

По думите му депутатите трябва да взимат най-добрите решения за България и когато видят добър европейски пример, да го въведат и у нас.

Делян Добрев от ГЕРБ го репликира с думите, че няма изследване, което да доказва интерес на българите към шестмесечните винетки.

От 300 до 3000 лв. глоба за каране без винетка

От 300 до 3000 лева е санкцията, която предвижда закона за водач без винетка, като за физическите лица е 300 лева. Това каза Николай Кр...

„Който от вас гласува против това предложение, гласува срещу своите избиратели в най-бедната европейска държава и ще трябва да им даде обяснение“, включи се в дебата и независимият Велизар Енчев.

Депутатите гласуваха и приеха на първо четене предложението на ГЕРБ Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) да бъде закрита, а дейността ѝ - прехвърлена към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

НКСИП беше създадена по време на първия кабинет на Бойко Борисов с поправки именно в Закона за пътищата като държавно предприятие, подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Тогава в Закона беше записано, че тя ще работи за ускореното изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море".

Вносителите на поправката, която на практика закрива компанията се позовават на анализ на Световната банка от май миналата година, в който се казва, че съществуването на такава отделна структура не е оправдано на фона на множеството проекти, които се извършват от външни изпълнители, а в същото време годишната издръжка на ведомството е 1,4 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com