Шистовият газ като шило в торба за депутатите

3830
Шистовият газ като шило в торба за депутатите
Народните ни избраници се изпокараха за забраната за проучване и добив в България

Шило в торба не стои е казал народът.

В нещо такова се превръща и проблемът с шистовия газ за депутатите.

Сидеров поиска оставката на Трайков

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на министър Трайчо Трайков. "Трайков категорично трябва да подаде оставка заради нач...

Народните ни избраници се изпокараха за забраната за проучване и добив в България.

Започна се с Михаил Михайлов от Синята коалиция, който  заяви, че трябва да се зададе въпроса – имаме ли знание или нямаме за това какви природни ресурси има България.

"След това идва редът на политика да се съобрази с експерта. Тази дискусия ми прилича на Средновековието, когато са заключвали библиотеките”, отбеляза Михайлов.

Дебатът не е за или против „Шеврон”, а е за бъдещото на България и за енергийната сигурност на страната, подчерта той.

"Никъде в света няма забрана за проучване. Ние сме най-бедната в ЕС, единствената, която има един доставчик на газ. Важно е да мислим екологично, но да мислим и технологично”, посочи той.

Депутатите започват утре с час по-късно, Плевнелиев полага клетва

Депутатите решиха парламентарното заседание в четвъртък да започне от 10.00 часа. Предложението на председателския съвет на Народното ...

Последва Александър Радославов от БСП, който заяви, че първо трябва да защитим природата и хората, после да мислим за енергийната сигурност. Народният представител на червените Петър Мутафчиев пък каза, че е приел предложението на Иван Костов, че трябва да се вземе мнението на университетските хора.

"В момента вие твърдите, че рискът за добив на шистов газ е много по-малък, отколкото строителството на АЕЦ „Белене”. Трябва да има последователност в тезите. Когато предлагате нещо подобно, нека да се направи, нека да действа този мораториум, въпреки че е временен”, посочи още Мутафчиев.

Четин Казак от ДПС продължи спора като каза, че няма обща позиция на БАН по темата.

"Дори и от 50 години да се използва подобна технология, това не е критерий, че тази технология е безопасна. С развитието на научните открития се открива, че при използването на дадена технология изведнъж се разбира, че тя е опасна за здравето и се забранява. По този проблем въпросът не е за енергийната сигурност, това е въпросът за здравето на българските граждани, които живеят в този регион, за средата, в която ще живеят те и техните деца”, допълни Казак.

Дойде и времето на ГЕРБ да се изкаже. От името на управляващата партия депутатът Диан Червенкондев каза, че мнозинството е напълно съгласно и подкрепя тезата за енергийна сигурност и независимост, включително и за добиване на природни богатства от нашата земя, но не на всяка цена.

Костов и Миков в един глас: Парламентарна комисия за случая в Перник

Председателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов и червеният депутат Михаил Миков поискаха в един глас парламентът да упражни контрол...

"Нека да погледнем какво прави Франция, в Ирландия също в част от територията добивът е напълно забранен. Тази тема в момента е отворена за Европейската комисия, за дирекциите за оценка на въздействието и ще е внесена в Европейския парламент”, поясни Червенкондев.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов се обърна към Петър Мутафчиев с думите: „Искам добре да стане ясна позицията ми – аз не казвам, че това е безвредна технология. Аз тези неща не мога да ги кажа. Считам, че изборът на огромната част от европейските страни в полза на проучването на добив от шисти е вероятно взето като съобразени аргументи от националната сигурност. Само във Франция и отделни територии в Ирландия има забрана. Затова казвам – да питаме институциите в БАН”.

По-рано днес депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта на БСП за забрана за проучване и добив на шистов газ.

Народните представители разделиха дебатите на две части. В първата част те обсъдиха внесения от БСП закон за забрана на проучванията и добива на шистов газ. Народните представители продължиха с дебати по предложенията на „Атака” за налагане на 20-годишен мораториум и на ГЕРБ – за налагане на безсрочна забрана върху технологията за хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ.

В крайна сметка парламентът удължи заседанието си до гласуване на мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com