X
 
 

Шрамайер за България: "Става все по-лошо"

2555 1
photo of Шрамайер за България: "Става все по-лошо"
Снимка: Actualno.com/Иван Гешев
"Струва ми се, че Европейската комисия (ЕК) се интересува не толкова от състоянието на правовата държава в България, колкото от това да удържи на власт прозападния премиер Борисов", казва Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София в интервю за DW.

Според него правовата държава България не е достатъчно стабилна, за да се отмени Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за страната ни още този месец. Досега обаче МСП не накара българското правителство да проведе някакви сериозни реформи, така че всъщност може и да отпадне. Все пак в интерес на истината трябва да се каже, че МСП имаше едно друго въздействие, което не бива да се подценява: той даваше сили на българската опозиция в борбата ѝ срещу произвола в съдебната система. Освен това на мястото на МСП ще дойде друг инструмент, който ще важи за всички държави в ЕС. Тоест, вече няма да го има елементът на дискриминация, от който винаги се е оплаквало българското правителство. А Борисов се нуждае от какъвто и да е успех, дори от най-дребния: ако не е Шенген или приемане в еврозоната, то поне да е отпадането на МСП.

БХК не вярва на Гешев, отправи му 10 въпроса, за да се докаже

Издигането на един-единствен кандидат за длъжността главен прокурор не може да бъде вменено във вина на самия кандидат, но това е основ...

По думите му, за намеса на Москва говорят и караниците в българо-македонската историческа комисия, в резултат от които София може да не подкрепи приемането на Северна Македония в ЕС - илюстрация са полемичните изявления на "проруския министър на отбраната Каракачанов". Вече си представям заглавията: "Гоце Делчев възпрепятства приемането на Скопие в ЕС", казва бившият заместник посланик.

На въпрос кои са най-големите проблеми на правовата държава и на съдебната ни власт, Шрамайер отговаря: "Става все по-лошо. Ще дам само два примера. Председателят на Върховния касационен съд, който държи на върховенството на закона, стана обект на дискриминация, тормоз, дори преследвания (развинтените болтове). Второ, номинирането на Иван Гешев за нов главен прокурор. По мнението на многобройни български юристи, дори в сравнение със своя предшественик той в още по-малка степен би бил гарант за една съдържателна дейност на прокуратурата".

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? 1 КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? преди 1 месец Профил на трол?
    Ааа...ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...серее....интервюира неолиберал...Бундес-Нахтен-Хитлер-Юнгес...ЗИК-Х.ЙЛ...Опсььь...май настъпих мачарока...
Последно в Актуално