Ще продължат ли да действат мерките в подкрепа на бизнеса и след края на месец май?

4557
Ще продължат ли да действат мерките в подкрепа на бизнеса и след края на месец май?
Снимка: iStock

Засега не се предвижда удължаване на сроковете по схемата 60/40 за запазване на работниците заради кризата, както и за мярката 80/20 за най-пострадалите сектори като туризма и транспорта схеми, които изтичат в края на май. Това заявява пред “Труд” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Работодателите са имали среща с ресорните министри, за да обсъдят как да продължат мерките, въведени заради кризата от коронавируса. "Няма пари за тези мерки, това ни обясниха от правителството", допълва пред изданието Велев. "Единственото, което ни се предлага, е да се отпускат на бизнеса държавно гарантирани кредити с облекчени условия. Това обаче не е приемливо за фирмите. Не може с кредити да се плащат заплати", категоричен е той.

Гълъб Донев: Обсъждаме нови мерки в подкрепа на бизнеса

60 на 40 е една от най-ефективните мерки, но тя е свързана с един огромен финансов ресурс. Това заяви по БНТ служебният социален минист...

В момента от асоциацията подготвят писмено предложение за нова мярка 100/75. Тя предвижда, когато служителят работи да получава 100% от заплатата си от работодателя. За времето, в което той е принуден да не работи, заради намалени поръчки например, държавата да му плаща 75% от брутното възнаграждение. Част от работодателските организации обаче не са съгласни с тази схема и държат мярката 60/40 да продължи. На запитване на “Труд” какво се случва с мерките за подпомагане на бизнеса и работниците от социалното министерството отговарят, че продължават разговорите между ведомството и министерствата на финансите и икономиката.

По-рано от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с обща позиция, в която остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес. “Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини”, казват от бранша. Какво е спряно - НАУЧЕТЕ ТУК!

В четвъртък от пресслужбата на Министерски съвет категорично опровергаха твърденията за спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия. "Служебният кабинет работи активно по проблема, като вече са проведени работни срещи с представители на синдикати, работодателски организации и Асоциация на банките в търсене на оптимални решения във възможно най-кратки срокове. Правителството работи целенасочено за подобряването и повишаването на ефикасността на мерките съобразно потребностите на най-тежко засегнатите от кризата", се казва в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...