Ще се самоубия, преди да ме върнат в Иран: Мехран, който от 13 години живее в България, но го грози екстрадиция

8705
Ще се самоубия, преди да ме върнат в Иран: Мехран, който от 13 години живее в България, но го грози екстрадиция
Снимка: Stefan Davari/Facebook

Преди 13 години Мехран Давари бяга от Иран в България в опит да се спаси от политически репресии. През 2009 г. той участва в протестите срещу президента Ахмадинеджад и е арестуван. Успява да избяга и избира България да бъде страната, в която да живее, да работи и да се развива.

Уви, в началото на 2024 г. Мехран е задържан и отведен в бежанския център в "Бусманци", а вероятността да бъде екстрадиран обратно в Иран е огромна. През всички 13 години, в които е живял в България, Мехран Давари подава молби да получи статут на бежанец, но всички са отказани с довода, че не отговаря на критериите. Именно след последния отказ в първите дни на 2024 г. идва и задържането му.

Още: Местата за настаняване на мигранти в България са препълнени

Животът на Мехран Давари в България

Мехран е кръстен в българска църква и е приел името Стефан. Той говори отличен български език, а мечтата му е да може да учи. Докато е със статут "Тъсещ закрила", Мехран има право да работи, но след всеки отказ да получи този статут той продължава да се труди, за да може да се издържа сам и да плаща редовно наема си. Мечтата му е да започне да учи. Мехран не се укрива, има квартира, работи и създава музика.

От две години Мехран е част от българска метъл група и свири на бас, а с бандата той редовно пътува из страната. След задържането му в центъра в "Бусманци" е създадена петиция, която неговите приятели разпространяват с надежда да не бъде екстрадиран. Петицията може да бъде подписана тук.

Снимка: Stefan Davari/Facebook

Още: 74 удара с камшик за млада жена в Иран заради отказ да носи хиджаб (СНИМКИ)

"Той ще бъде мъртъв в момента, в който стъпи на иранска почва, ако преди това не се самоубие", цитира думите му Радославова. Двамата за последно са говорили на 12 януари, когато е било последното ѝ свиждане с Мехран в Бусманци. Радославова бе гост в предаването "На фокус" по NOVA на 14 януари. С нея бяха и двама членове на групата на Мехран, които разказват, че той отдавна се е интегрирал в българското общество, говори езика ни, спазва обичаите ни, вече е кръстен и задържането му не само е нелогично, но е и неморално. Формално иранецът е задържан по заповед от 2014 г.

Нелогичното задържане

Според адвокатката Диана Радославова задържането му е нелогично, защото той не се крие, работи, има договор за наем и още с влизането си в страната е заявил желание да получи закрила. Според нея прибирането на Мехран в центъра в Бусманци може да се разглежда и в контекста на преговорите за приемането на България в Шенген и натиска върху страната ни по темата за бежанците. Радославова разкри, че случаят на Мехран не е прецедент - по думите ѝ в момента в центъра в Бусманци има настанено семейство от Узбекистан - майка и син, които влизат в България преди повече от 20 години.

Още: Шенген по суша, бежанци и еврозона: Денков и Габриел с отчет пред депутатите

"Мехран отговаря на няколко от критериите за бежанец: има политическо преследване поради политическата му дейност и много ясна позиция." Другият критерий, по който Мехран Давари отговаря за получаване на статут за бежанец, е религиозното преследване, защото той се отрича от Исляма, после изповядва атеистични възгледи, а накрая е официално кръстен в православната вяра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com