Ще се удължи ли срока на електронното преброяване?

7358
Ще се удължи ли срока на електронното преброяване?
Снимка: Getty Images/Guliver

Има голяма вероятност електронното преброяване на населението и жилищния фонд да бъде удължено до 24 септември, а класическото с преброители да почне след това вместо още на 18 септември. Така целият процес ще се удължи с 1 седмица и ще приключи не на 3, а на 10 октомври, съобщи “24 часа”.

Това е обаче само един от общо трите варианта, които са предложени от НСИ на Централната комисия по преброяването, която трябва да вземе решението. Удължаването се налага заради непрекъснатите електронни атаки срещу сървърите на НСИ, които налагат те да се изключват и много хора да чакат с часове, за да попълнят анкетните карти.

Сергей Цветарски: Електронното преброяване да бъде удължено с една седмица

С около седмица да бъде удължено преброяването на населението по електронен път. Това е предложил председателят на НСИ Сергей Цветарски...

Другите два варианта също предвиждат удължаване с около една седмица на целия процес, но дават възможност паралелно да върви и електронното, и това с преброители Комисията ще трябва да вземе решението тези дни. Тя обаче няма да се събира на заседание, а НСИ ще трябва да се свърже с всеки един от членовете и да осигури подписа му под решението. Председател на тази комисия е шефът на НСИ Сергей Цветарски.

До 12 часа по обед в понеделник електронно успяха да се преброят едва 582 796 души от 255 013 домакинства. На практика очакванията бяха процесът да завърши с около 10 пъти повече хора, а в оставащите до 17 септември дни това няма как да стане. От НСИ многократно съобщиха, че причината за честите сривове на сайта са атаките към платформата за е-преброяването. За нея бяха изразходвани около 2,5 млн. лв., но атаките са били прекалено мощни - едната от тях е надвишавала 250 гигабита в секунда трафик, а такава мощна атака в България досега не е имало. Това доведе до положение сървърите периодично да се изключват и хората, които искат да се преброят електронно, да бъдат карани да чакат с часове. До момента на практика електронно са се преброили около 8% от населението на страната, а преди 10 години това направиха 42%.

В останалите страни - членки на ЕС, тазгодишното преброяване обхвана дори още повече хора. Рекордът е постигнат в Словения - 92% от населението, но и в останалите страни членки е над 80%. Преброявания на населението тази година се правят в почти всички държави по света, но в редица страни то не се извършва по този начин и населението на практика изобщо не разбира, че е преброено. Причината е, че става от службите по гражданско състояние, които просто сверяват данните си с други служби в държавата, без да се налага хората да бъдат ангажирани лично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com