Ще станат ли адвокатите узурпатори и тотални бирници в отношенията с бизнеса?

2303
Ще станат ли адвокатите узурпатори и тотални бирници в отношенията с бизнеса?

Година и половина след като стана ясно, че се готвят промени в Закона за адвокатурата, правната комисия започва преглед на законопроекта на първо четене. Срещу него твърдо против се обяви за пореден път Българската стопанска камара (БСК).

Измененията са дело на Висшия адвокатски съвет, но бяха внесени през януари 2015 г. от куп депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС - повечето адвокати. Измененията веднага бяха наречен лобистки от нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, брокери на недвижими имоти и пр. и временно бяха замразени, припомня в. "Сега".

Адвокати се събраха, за да подкрепят промените в закона за адвокатурата

Днес пред Съдебната палата в София се състоя своеобразен „хепънинг” на адвокати, които подкрепиха промените в Закона за изм...

Ако промяната мине, фирмите да бъдат задължени да наемат адвокати за посредници в отношенията си с всички държавни органи. Само адвокати, а не счетоводители, юрисконсулти или куриери да имат право да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби, както и да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. При нарушение се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив скача двойно. Нещо повече - самите санкции се предлага да се налагат от адвокатските колегии и да остават в техния бюджет, вместо да се внасят в държавния. Освен това всички граждани и органи ще бъдат задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат. Адвокатите ще имат право да удостоверят договори, които не подлежат на вписване, в т.ч. и да заверяват всякакви пълномощни без апостил и за тях няма да има регистър, както при нотариусите. Отделно им се дава им се достъп до личните данни на всички граждани. НПО-та, работещи в обществена полза, губят правото да оказват безплатна правна помощ.

Според БСК проектът едновременно разширява кръга от дейности, извършвани от адвокати, и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия. Част от разпоредбите му противоречат на редица конституционни принципи, нормативни и международни актове, по които България е страна, казват още от Камарата. Законът не е придружен със задължителната оценка на въздействието върху икономиката. Неприемливо е и предоставянето на изключителни права на адвокатите по изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри. Освен това им се възлагат дейности, които по Закона за нотариусите и нотариалната дейност могат да бъдат извършвани от нотариусите. Това дублиране на дейности създава риск от конфликт на интереси и измами, кражби на фирми и влияе зле върху икономическата среда и стопанския оборот.

Същевременно КЗК реши, че предлаганият от адвокатския съвет законопроект "съдържа редица проблематични от гледна точка на правилата на конкуренцията правни разрешения, които могат да засегнат по неблагоприятен начин конкурентния процес на пазара на адвокатски услуги, както и да окажат вредно въздействие върху конкуренцията на други, свързани или съседни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com