Сидеров: Ако Вигенин няма да признае референдум в Крим, да подава оставка

23713
Сидеров: Ако Вигенин няма да признае референдум в Крим, да подава оставка
Снимка: БГНЕС

Защитата на една нелегитимна власт от страна на външния министър Кристиан Вигенин, и предварителното обявяване, че няма да признае референдум в Крим, ако той се проведе, за мен е достатъчно основание да му бъде поискана оставката, и той безславно да напусне поста, защото той си превишава правата.

Това каза пред журналисти председателят на „Атака” Волен Сидеров, след заседание на Комисията по външна политика към парламента.

Прокуратурата обвини Волен Сидеров в хулиганство и за лека телесна повреда

Искам възможно най-бързо да започне съдебно дело срещу мен, за да се изяснят нещата. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Си...

„Външният министър Вигенин продължава да защитава своята теза, че е бил прав, като е казал, че няма да признае референдума в Крим. Това е един абсурд. Народното събрание се поставя след действията на Външно министерство, а ние сме парламентарна република. Той вече извършва действия, и прави изявления, които ангажират България. Каквито и декларации да приеме Народното събрание след това, то върви след събитията, вече външният министър се е произнесъл, че България няма да приеме референдума. Какво значи - да не приемаш допитване до народа някъде? Това означава, че поставяш този народ като несъстоятелен, разглеждаш го като народ, който няма право да се произнася по собствената си съдба”, заяви Сидеров.

„Защо се предлагат двойни стандарти? В случая с Косово можеше Щати, ЕС, включително и васалната България каза – да, Косово да бъде самостоятелна държава. Ако населението на автономната провинция в Крим поиска да бъде самостоятелна държава, каква е разликата с Косово”, попита той.

„Питах Вигенин – ако българите в Украйна поискат автономия утре, пак ли ще кажете, че България защитава целостта на Украйна, и ще се обявите против тази автономия на нашите сънародници”, посочи Волен Сидеров и обясни, че не е получил отговор на въпроса.

Трябва да се заяви като българска позиция, че ние сме против санкции срещу каквато и да е държава, с която имаме търговски отношения, от което ще загубим.

Вигенин е притеснен от реакцията на Русия и отражението й върху нас при санкции от ЕС

Каквито и да бъдат санкциите върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин след ...

„Ако се окаже, че министър-председателят го е изпратил, ще се подложи на много сериозна преоценка ролята на това правителство и на министър-председателя. Такива действия ни вкарват в опасна ситуация. Ние сме застрашени от огромни щети. Ако започнат санкции срещу Русия, каквито се обсъждат, то България ще загуби най-много от тях. Ако се забави „Южен поток”, това са отново нови загуби. Ние ще бъдем най-потърпевшите, както беше с ембаргото срещу Югославия и в други случаи. Това нещо не може да се приема като нещо нормално”, заяви Сидеров.

По думите му министърът на външните работи Кристиан Вигенин твърди, че действа от името на правителството. „Той не отговори пряко и конкретно, но представя нещата така, че това е било съгласувано с премиера. Ако се е взело решение той да отиде и да направи това посещение и тези заявления, е едно, ако го прави самостоятелно – е друго и тогава трябва да му бъде поискана оставката от премиера. Досегашните му действия са достатъчни, за да подаде оставка”, посочи Волен Сидеров.

„Нещата се поставят като конфликт между Украйна и Русия, какъвто няма. Има държавен преврат в Украйна, извършен от екстремисти, нацистки, фашисти, антисемити, които бяха подкрепяни през цялото време от помощник-държавен секретар на САЩ, от сенатори на САЩ, от посланици от ЕС, включително от г-н Вигенин – барабар Петко с мъжете. И той също отиде да подкрепи едно нелегитимно правителство, един президент, който се е обявил за президент и не е избран пряко от народа. Венецианската комисия още не е отговорила дали това управление е легитимно или не, а г-н Вигенин бърза да отговаря. Чуха се критики и от други представители на други парламентарни групи. Очевидно г-н Вигенин смята, че парламентът е институция, чието мнение може и да вземе предвид, но може и да не го вземе”, заяви Сидеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com