Сигнал за нарушен закон заради проект в изгода на Доган във Варненското пристанище

2061
Сигнал за нарушен закон заради проект в изгода на Доган във Варненското пристанище
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на вътрешните работи и Народното събрание за груби нарушения на закона при удълбочаването на Варненското пристанище.

Според сигнала е възложено „ин-хаус“ изпълнение на удълбочаването на плавателните канали на държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД (ТСВ). Това е станало, въпреки че е било ясно, че то няма капацитет да извърши подобни услуги, а предметът му на дейност е съвсем различен. След това, в нарушение на закона ТСВ превъзлага дейността на частни изпълнители за сума от 393 млн. лв.

Министър „срича“ за договор от половин милиард за удълбочаването на пристанище Варна

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров едва не сричаше днес по време на изслушване ...

Вместо от „ЕС Билд“ в крайна сметка дейността във Варненското пристанище е извършена от специализирани руски кораби дълбачки, собственост на компанията "Гидрострой", регистрирана в Калининград, твърди АКФ. И добавя, че липсва публична информация за договора, сключен между ТСВ ЕАД и „ЕС Билд“, както и за договора между „ЕС Билд“ и „Гидрострой“. От държавното ТСВ отказват и информация за тези договори дори на принципала си – министъра на транспорта.

И ТСВ на свой ред нарушава Закона за обществените поръчки, като сключва договор с консорциума „ЕС Билд“ отново без да организира обществена поръчка, а чрез „прилагане на вътрешни правила“ и избор на изпълнител от специално изготвен за целта списък, добавят от АКФ.

„Подобно възлагане е още едно грубо нарушение на ЗОП. ТСВ ЕАД е публичноправна организация, която е задължена по закон да провежда обществени поръчки, когато възлага строителни дейности. Това не може да става чрез вътрешни правила и избор на изпълнители от „списък“. На практика след превъзлагането от ТСВ нямаме информация колко на брой са подизпълнителите и сключените договори по веригата, докато се стигне до действително изпълнилото дружество „Гидрострой“. Нарушенията при прилагането на ЗОП налагат извършване на проверка и проследяване законността на всички основания за финансови преводи по проекта““, заявява Даниела Пенева от АКФ. 

От АКФ са категорични, че проверката е още по-наложителна, защото  липсва техническа възможност за завършване на удълбочаването на канала.

Пристанище "Варна" - числата подсказват какво печели Ахмед Доган

Наем на площи за работа на заведения и атракциони - все повече това е приоритет за държавното пристанище във Варна. Това сочат годишнит...

По време на изслушването му в парламента министърът на транспорта Николай Събев информира, че работата по удълбочаването е завършена до пристанището на ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но не и до останалите 15 терминала. По-нататъшно удълбочаване към терминалите във Варненското езеро, включително към пристанищен терминал Варна-Запад, е технически невъзможно предвид наличието на подводни комуникации и геологията на дъното, която не позволява преместването им. Тези данни поставят под съмнение целесъобразността на проекта.

ОЩЕ: Съдът задължи държавата да каже на каква цена прави проект, който ще облагодетелства Доган с милиони

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com