Синдикатите в МВР започват разговори за протести, искат среща с министъра

3356
Синдикатите в МВР започват разговори за протести, искат среща с министъра
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на СФСМВР намира не само за изненадваща, но и за неприемлива позицията на министъра на вътрешните работи, изразена във връзка с решенията, взети на заседание на Съвета за социално партньорство в МВР, провело се на 15 юни 2017 г. Това се казва в официална позиция на синдикатите, изпратена до медиите.

Припомняме, че те заплашиха с протест, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличаване на заплатите от юли месец тази година. По-рано този месец те заявиха, че очакванията им са заплатите да бъдат увеличени с минимум 15%. В петък, 16 юни, обаче ресорният министър Валентин Радев постави под въпрос увеличението на заплатите, като точно това буди недоволството на синдикатите.

Синдикатите в МВР не искат провали с назначения в ръководството

Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) настоя за повишаване на заплатите в сектора и изрази претенции "лица, свързани с ...

"Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството ва вътрешните работи „Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните“, пишат те в реакцията.

Според тях със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог.

"Очевидно министър Радев приема Съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР", пишат още представителите на синдикалната организация.

Главният извод, който УС на СФСМВР прави от изложените факти е, че Съветът за социално партньорство очевидно не е подходящият формат за провеждане на преговори за увеличаване на основните заплати на служителите в МВР. Представителите на Федерацията ще продължат да участват в работата на Съвета, но УС на СФСМВР отправя покана към министъра за започване на преговори с личното му участие. Всеки опит подобни преговори да се възложат на някой с по-нисък ранг Федерацията ще приеме единствено като опит за отлагане и протакане.

Ситуацията в МВР: Тежка кадрова дупка в системата и реформи на гърба на редовия служител

Докъде стигна реформата в Министерството на вътрешните работи (МВР)? Започвала ли е изобщо? Кои са "чантаджиите" в системата и кога бъл...

Успоредно с това на свое заседание на 24-25 юни УС на СФСМВР ще обсъди и вземе решения за местата, формите и началната дата на активни протестни действия – в столицата и страната – срещу ниските трудови възнаграждения в системата на МВР. Федерацията започва и разговори с други синдикални организации – както в системата на МВР, така и извън нея – за участие и подкрепа на тези протестни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com