Скандали, почивки, хаос: Над 3 часа депутатите не могат да се разберат какво да работят

3523
Скандали, почивки, хаос: Над 3 часа депутатите не могат да се разберат какво да работят
Снимка: БГНЕС

Законът за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите коства часове парламентарно време на депутатите от 49-ото Народно събрание, но не за приемане или отхвърляне, а за обсъждане дали изобщо да се гласува.

Стигна се до напрежение в пленарната зала и на два пъти окупация на трибуната от депутати от БСП.

Законопроектът предвижда възможност за предявяване на национален или транснационален колективен иск за забраняване на търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите. Текстовете предвиждат в иска хората да могат да предяват обезщетение за вреди. Санкциите за нарушителите нарастват до 70 хил. лв., а завеждането на колективния иск от потребителите е безплатно за гражданите и всеки може да се присъедини.

От ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се противопоставиха на приемането на закона първо с аргумента, че липсва доклад на правната комисия за второ четене, а после и с факта, че е лошо написан. Още: Нинова обвини мнозинството в лобизъм, заради колективните искове (ВИДЕО)

По тази причина Хамид Хамид от ДПС предложи точката да бъде отложена, а Анна Александрова от ГЕРБ предупреди, че липсващият доклад за второ гласуване и в същото време дискусия в залата представлява нарушение на правилника. "Това е безумен срам", заяви и Мирослав Иванов от ПП-ДБ по отношение на качеството на законопректа.

До окупацията на трибуната се стигна, след като зам.-председателят на НС Росица Кирова призова залата точката да бъде отложена, група депутати от БСП скочиха на трибуната и я окупираха, като започна разправия между тях и Кирова.

"Спрете гласуването. Как отлагате точката? Те може да предложат БСП да ги няма в залата", скочи Георги Свиленски. Около него протестираха и други народни представители от левицата.

Почивка след почивка

След спора на трибуната Росица Кирова отмени гласуването за отлагане и даде повторна дълга почивка, а след нея беше направен компромис - точката, внесена от БСП, беше вкарана за обсъждане. Това не беше одобрено от ПП-ДБ. От коалицията предупредиха, че ако бъде приет този законопроект, ще създаде много проблеми.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова заяви: "Този проект на закон е лош. Вместо да засили защитата на потребителите, ще създаде само правен хаос". Тя посочи, че ако бъде приет, законът ще доведе до правни абсурди. 

"Да, лош е законът за някои, но не за българските граждани. С какво ще ме ощети мен този закон?", отвърна Георги Свиленски от БСП.

"Защо са тези електрошокове в момента отново?" попита юристът от ГЕРБ Радомир Чолаков, като напомни, че защитни разпоредби има в ГПК и в закона за защита на потребителите.

Споровете продължиха още близо час, последва мъмрене от страна на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ и Росица Кирова, че чака инструкции и не отлага точката, както по-рано предложи Хамид. Самият той заяви, че няма какво повече да добави към предложението си. Последва обрат - зам.-председателката на НС подложи на гласуване точката със закона на БСП за отлагане до изготвяне на доклад от правната комисия. Още: Четирима редовни министри се връщат като депутати - групата на ПП-ДБ с промени (СНИМКИ)

Този път довчерашното мнозинство отложи второто четене, това отново провокира социалистите да окупират трибуната, намеси се и квестор, а Кирова прекъсна заседанието за половин час.

След почивката Росица Кирова заяви, че правото на парламентарните групи от опозицията за внасяне на законодателни предложение всяка първа сряда от месеца не трябва да бъде нарушавано като прецедент.

"Стоим на мнението, че разглеждането на законопроект на второ четене може да доведе до грешки. Но тъй като бе направено предложение за удължаване на работата до трета точка включително, то трябва да се разгледа и точката за колективните искове", каза Кирова.

В крайна сметка заседанието бе подновено и законопроектът се гледа на второ четене без доклад от водещата комисия, като това ще попречи депутатите да разгледат идеята на ПП-ДБ за създаване на комисия за "Турски поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com