След 13 май потребителите могат да си искат парите от туроператорите за неосъществени пътувания

1602
След 13 май потребителите могат да си искат парите от туроператорите за неосъществени пътувания
Снимка: iStock

"Мотото тази година е "Да опазим Земята от пластмасата", защото тя се оказва един от най - големите и опасни замърсители", посочи в предаването "Преди всички" Богомил Николов от "Асоциация активни потребители" във връзка с отбелязването днес на Световния ден на потребителите.

"Пластмасата се оказа, че превзема и микросвета, защото като се разпада, тя превзема все по-голяма част от океаните, после попада в рибите, които ние поставяме на трапезата си. И тези наши постъпки се връщат като бумеранг.

От юли месец вече няма да можем да ползваме пластмасови пособия за еднократна употреба, с директива на ЕС се налага това, част от пластмасите в същото време могат да се преработват и фирмите трябва да рециклират тези пластмаси, като трябва да се търсят и други не толкова опасни продукти, които да заместят пластмасата", каза още Николов.

По думите му сякаш обществото става все по-поляризирано по опазването на околната среда - едните бързат да е чисто, но има други, които мърсят и то сякаш нарочно.

"Всъщност ние трябва да уважаваме и да поощряваме хората, които се грижат общото пространство да е чисто, да да караме другите да се срамуват от това, че мърсят... И затова аз не мога похваля гражданите.

Иначе аз вярвам повече в убеждението, а не толкова в глобите и санкциите за замърсяването на околната среда", смята Николов.

"Ние открихме сухо мляко в прясното мляко, което е неприемлива практика. Според наше проучване от 17 тествани млека в 14 има сухо мляко.

Няма засега данни колко може да се постави в млякото и затова искаме да се постави дебат по темата. И се надявам да се въведе норма и метод и за изпитване и да има официален контрол."

Николов припомни също, че до 13 май тази година беше отсрочката за туроператорите по Закона за извънредното положение, да заплатят на хората, които не са си получили парите си за неосъществени пътувания.

"Ние искаме да обърнем внимание на темата, че държавата отпусна на туроператорите 49 млн. лв., но по техни данни задълженията към потребителите им са около 150 млн. лв., тоест те могат да покрият само една трета от задълженията си към хората.

И за нас въпросът остава нерешен. Потребителите трябва да знаят, че те имат пълното право да си поискат парите от съответния туроператор. Има различни хипотези - ако се заведат дела, връщането на парите ще се забави с години, ако пък фалират туроператорите, това пак не е добре пак за решване на проблема", поясни още Богомил Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com