След 56 години: Отслужиха литургия в Потопената църква на Жребчево

10511
След 56 години: Отслужиха литургия в Потопената църква на Жребчево
Снимка: Старозагорска митрополия

Божествена света литургия в черквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна като Потопената църква, отслужи днес старозагорският митрополит Киприан. Храмът е изграден през 1891 г. в село Запалня, което е заличено през 1965-а при строежа на язовир „Жребчево“, а храмът е почти погълнат от водите му. За последен път служба в храма е отслужвана на 28 април 1963 г., това е венчавката на сина на поп Драган Стойков – Стойко, който присъства на днешната литургия.„Ние дължим огромна благодарност и поклон пред паметта на всички онези хора, които положиха душата си за този храм, които дадоха своята мъдрост и живот, на енорийския последен свещеник, който обслужваше това село, запустяло вече. Много от тях вече са покойници, но са и много тези, които все още помнят извършеното за защита на православната ни вяра. Как да я съхраним? Само тогава, когато ние я съхраняваме в себе си, може да я предаваме на идното поколение, което ще продължи делата на нашите предци, в устоите на вярата, надеждата и най-вече в любовта. Така, както този храм толкова години не се поддаде на водите, беше ожитворен от хора и от богослужение, нека нашата вяра бъде толкова силна и вдъхновяваща, та да ни укрепва, да бъдем ревностни православни християни, пазейки своя бит, своята вяра, съхранявайки народа ни като православен. Бъдете благословени!“, каза на стотиците събрали се миряни владиката. Той се надява службите да станат традиция и споделя, че проблемите за решаване около храма не са малко. „Процесът е дълъг - за собствеността на църквата, за нейната реставрация, евентуално за проект, по който може да се кандидатства“, обяснява той, но уточнява, че си е дал обет всяка година на седмата неделя след Петдесетница в черквата да се отслужва света литургия.

Инициативен комитет начело с Пламен Курумлиев от Твърдица от 2017-а набира средства за възстановяване на Потопената църква за нейното укрепване.

Храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ е единствената материална следа от заличеното село Запалня. Рано напролет водите на „Жребчево“ постепенно го освобождават от прегръдките си, но към края на лятото тя отново потъва почти напълно. При отдръпването на язовирните води могат да се видят и гробищата на изчезналото село, в които има и паметна плоча на Запалня. Надписът на нея гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“.

Хората от изчезналото от регистрите на населените места село са се преселили в други околни села и градчета, където си построяват жилища с отпуснати им помощи. Вещите от храма са пренесени в близкия град Гурково. По-голямата част от населението на селото се преселва в Твърдица, където изгражда нов квартал южно от жп линията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com