След извънредното положение: Бум на желаещи да подменят личните си документи

6963
След извънредното положение: Бум на желаещи да подменят личните си документи
Снимка: БГНЕС

Почти двоен е скокът, който се наблюдава в издаването на лични карти след края на извънредното положение, свързано с епидемиологичната обстановка в страната поради COVID-19.

Справка на Дирекция „Български документи за самоличност“ за „Монитор“ показва, че от 13 март, когато бяха въведени мерките срещу коронавируса до края на месец март, издадените лични карти са 45 277, а шофьорските книжки – 27 639. Най-голям спад на подаването на заявления за нови идентификационни документи се забелязва през месец април. Въпреки че звената "Документи за самоличност" работеха при осигурени безопасни условия гражданите очевидно са спазвали препоръчителната изолация, обясни още тогава Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“. Затова и получилите нови лични карти през април са 32 131, а тези подновили/издали свидетелствата си за управление на МПС (СУМПС) – едва 17 648. През май издадените документи са съответно 66 257 лични карти и 33 338 шофьорски книжки.

Държавата дава до 10 млн. лева допълнително за договори за издаване на лични документи

Допълнително до 10 млн. лева дава държавата на МВР за тази година, за плащания по договори "за изпълнение на дейности, свързани с издав...

Почти двоен е ръстът през юни – месеца след края на обявеното извънредно положение в страната. Отпускането на мерките е довело до бум на желаещите да подновят своите идентификационни документи. Издадените лични карти тогава са 116 749, а СУМПС - 65 710. През юли рекорден брой души са получили новите си документи за самоличност, сочат още данните, предоставени на Монитор от дирекцията. Те са близо 136 000, а водачите с нови книжки са 72 794. От 1 до 27 август издадените лични карти са 119 732, а свидетелствата за управление на МПС - 56 551.

Във връзка с извънредното положение е удължена валидността на документите, които изтичат в периода от 13 май 2020 г. до 31 октомври 2020 г. Те могат да бъдат използвани в страната 6 месеца след крайния срок. Справката сочи, че към 28 юли през този период своята валидност са загубили 406 437 броя лични карти и 266 408 броя СУМПС на български граждани, но те продължават да важат на територията на страната и без да бъдат преиздавани.

Въпреки това облекчение, голяма част от българите предпочитат да подновят своите документи веднага след изтичането им или непосредствено преди това, което създаде струпване на опашки пред гишетата на паспортните звена. В момента се намираме и в един от двата пика прогнозирани до края на годината. Първият приключва в края на месеца, а вторият се очаква да е през ноември и декември, когато изтича валидността на голям брой документи.

Във връзка с голямата натовареност пред звената за подмяна на лични документи, от Министерството на вътрешните работи въведоха удължено работно време на паспортните служби в столицата. В началото на месеца бе извършена първа промяна на графика в звената. Те започваха работа не в 8.30 ч., а с час по-рано и приключваха в 17.30 ч.. От средата на август пък столичани могат да посетят гишетата още в 7.00 ч. Обедните почивки са премахнати, като през работния ден има само едно прекъсване от 13.00 до 13.30 часа, когато се извършва дезинфекция на помещенията, според изискванията за епидемичната обстановка. Тези промени бяха въведени заради огромните опашки, които се извиваха пред паспортните служби в края на миналия месец. В зависимост от ръста на желаещите за подмяна на личните документи, със заповеди на директорите на съответните областни дирекции се въвежда и удължаване или плаващо работно време на звената на БДС по места.

Изтеклите български лични документи се признават от 17 държави

Към момента вече 17 държави, с които имаме дипломатически отношения, потвърдиха, че в условията на пандемията от коронавируса ще призна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...