След падането на забраната за къмпингуване: Министерството с нови промени в закона

910
След падането на забраната за къмпингуване: Министерството с нови промени в закона

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане първи проект на предложения за измененията и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Припомняме, че в предишните текстове на закона беше разписана и забраната за къмпингуване и нощуване на плажа. В пленарна зала в парламента идеята беше приета бързо и без дискусии на второ четене. Това обаче предизвика протести на желаещи да къмпингуват свободно, които искат регламентиране на този вид туризъм.

Междувременно стана ясно, че Министерство на туризма се готви да забрани тотално този вид туризъм по цялата територия на страната, този път с поправки, но в Закона за туризма. Това накара още повече хора да излязат на протести. След разпореждане на премиера Бойко Борисов, посоката на действие на законотворците се промени на 180 градуса, а групата на ГЕРБ, която първоначално подкрепяше забраната, веднага инициира отмяна на рестрикцията.

Нови текстове предвиждат морските плажове да бъдат групирани съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им. Съгласно новите предложения, министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им.

Очаква се 10.3 млн. туристи да посетят Черноморието ни

Очаква се много силен туристически сезон. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Имаме около...

Въвежда се и изискване минималният размер на концесионното плащане, съответно на наемната цена, да бъдат определяни по начин, гарантиращ обективно най-доброто съотношение между качество и цена.

Основната цел е да се намали цената на предлаганите плажни принадлежности, като същевременно се насърчат концесионерите и наемателите да предлагат повече услуги на плажа.

Групирането ще позволи да се отчетат индивидуалните характеристики на плажовете, като ще се вземат предвид дали те се намират в урбанизирана територия или не, каква леглова база има в близост, големината на ивицата, природните й особености и др. По този начин всяка категория плажове ще могат да се управляват по различен начин като се отчита търсенето и нуждите на потребителите на туристическа услуга.

На тази основа се дефинират четири основни групи морски плажове:

Група I - Морски плажове, разположени в урбанизирани територии.

Проверка на плажа в Иракли не установи нередности

Представители на Министерството на туризма са били изпратени от ресорния министър Николина Ангелкова да проверят плаж Иракли след появи...

Група II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги.

Група III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги.

Група IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Обособяването на морските плажове в групи ще се извършва, въз основа на минимален набор от обективни критерии, включващи географското разположение на морския плаж; степента на урбанизация на териториите, прилежащи към морския плаж, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации.

За първите три групи се предлага и създаването на съответни под-групи, които да допринесе за още по-детайлното им разделение. Предвижда се допълнително доразвиване и детайлизиране на диференцирането в отделна наредба към закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com