След разследване на "Биволъ": Моника Йосифова връща спорни европари

40670
След разследване на "Биволъ": Моника Йосифова връща спорни европари
Снимка: БГНЕС

Агенция „Актив груп”, която е собственост на Моника Йосифова – съпруга на лидера на БСП Сергей Станишев, е прекратила изпълнението на спорния проект „Как разбираме Европейския парламент”. Това става ясно от прессъобщение на самата „Актив груп”, получено от сайта „Биволъ” и публикувано в неговата страница във Facebook.

Припомняме, че преди време именно този проект и получените за него евросредства станаха причина за съмнения за конфликт на интереси при дейността на агенцията на Йосифова. Според съобщението всички инвестирани до момента пари в начинанието са собственост на агенцията, а полученият евроаванс в размер на близо 30 000 евро ще бъде върнат.

Станишев: За Борисов лъжите са като "Добър ден"

За г-н Борисов лъжите са като „Добър ден”. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Ст...

От „Актив груп” твърдят, че договорът по проекта е сключен при открита конкурсна процедура. „В последните месеци обаче сме свидетели на поредица от опити проектът да бъде натоварен с необосновани и злонамерени обвинения, да бъде употребен безпринципно и спекулативно в политически противоборства”, казват от агенцията.

В съобщението се цитира и началникът на пресотдела на ГД „Комуникации” Марджъри ван дер Брук, която е заявила, че проектът е бил одобрен от независима 6-членна комисия и отговаря на необходимите условия.

„Независимо, че има ясно опровержение от Европейския парламент на всички безпочвени твърдения, спекулациите по темата не спират. Нещо повече – стигат до степен да се подлагат под съмнение дори утвърдени и прозрачни механизми за провеждане на конкурсни процедури за избор на партньори на ЕП, чрез каквато процедура нашата агенция беше допусната за участие като партньор на ЕП през 2012 г.”, казва се още в съобщението на „Актив груп”.

От "Биволъ" заявиха, че ще настояват случаят да бъде разгледан в Европейския парламент и да бъде направен пълен анализ на това има ли или не конфликт на интереси. "Ще настояваме също така Съветът на Европа да се извини за безпрецедентната цензура на нашата презентация и да бъде проведено независимо разследване, за да се установи дали цензурирането не е следствие от политически натиск от най-високо равнище в ПЕС и Европейските институции", казват още от медията.

Биволъ: Има ли нов случай на конфликт на интереси при Моника Йосифова?

Името на Моника Йосифова, която е известна като жена на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, отново изникна във връзка със съмнителни о...

Предисторията на скандала около Йосифова

Разследване на „Биволъ” показа, че на 15 юни 2012-та година Йосифова е подписала декларация пред Европейския парламент, че не е в конфликт на интереси. Документът е част от договор за популяризиране на работата на Европейския парламент в България и евроизборите през май, а Йосифова го подписва от името на „Актив Груп”. Документацията е за кандидатстване за грант на Европейския парламент по програмата на Главна дирекция "Комуникации", която се отнася за популяризирането на евровота и работата на ЕП.

Към 15-ти юни, 2012-та година Йосифова вече фактически съжителства със Станишев. Той обаче става председател на ПЕС през септември същата година. Разплащанията по този проект започват през пролетта на 2013, приблизително в периода когато Моника Йосифова и Сергей Станишев стават съпрузи по закон - 20 май 2013. През месец май на "Актив Груп" е платен първият транш от 29 679,93 евро по този проект. Това става ясно от документите поискани и получени от Биволъ на базата на Регламент 1049/2001 на ЕС.

Биволъ: Има ли нов случай на конфликт на интереси при Моника Йосифова?

Името на Моника Йосифова, която е известна като жена на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, отново изникна във връзка със съмнителни о...

От „Биволъ” съобщават, че са изпратили официално запитване дали това не е конфликт на интереси, но от Главна дирекция „Комуникации” официално казват, че такъв няма. Темата обаче става интересна на авторитетното германско списание „Шпигел”. „Шпигел” обръща внимание, че договорът на Йосифова е проблем за председателя на ЕП Мартин  Шулц, който водеше ПЕС преди Станишев. Европейският депутат Инге Гресле, член на Комисията по бюджетен контрол е поискала проверка на този договор защото счита, че той е съмнителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com