Служителите от сектор "Сигурност" ще излизат в пенсия на 52 години

18895
Служителите от сектор "Сигурност" ще излизат в пенсия на 52 години
Снимка: БГНЕС

Държавните служители от сектор "Сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца и 27 години общ осигурителен стаж. Това стана факт, след като депутатите гласувана промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) на второ четене.

По-общо, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, предаде БГНЕС.

Необходимо е две трети от тези 27 години да бъдат действително изслужени като държавни служители по посочените закони, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или като следователи и младши следователи.

Държавните служители по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", на военна служба.

Служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите от Закона за Министерството на вътрешните работи придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително в системата на гражданска защита.

От 31 декември 2016 г. възрастта за гореизброените се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст за лицата по ал. 1, 2, 3 и 6 и до 45-годишна възраст.

Според други промени, приети от депутатите днес, мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд.

Пенсионираме се до 65-годишна възраст към 2037 г. за трета категория труд

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Това стана факт след приетите пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество