Сменят вековни каменни стълбища във Велико Търново с прост бетон

7676
Сменят вековни каменни стълбища във Велико Търново с прост бетон
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Tърновци негодуват срещу подмяната и ремонта на стълбищата в старата част на града. Подмяната се извършва с финансиране по европейската оперативна програма „Региони в растеж”. Проектът е за ремонт на 38 улици в стария град и е на стойност 11 млн. лв.

Живеещите в старо Търново обаче, не харесват новата визия на ремонтираните части и не искат старите каменни стълбища да бъдат сменяни с нови бетонни. Според тях това първо било грозно и не кореспондирало с цялостната визия на старата възрожденска част на района, а освен това се подменяло културно-историческото наследство на старата столица с имитация и фалшификации, пише Монитор.

Велико Търново и 11 селища може да останат без вода до утре, 11 март

Велико Търново, Дебелец, както и селата Самоводене, Момин сбор, Малки чифлик, Пчелище, Присово, Пушево, Балван, Леденик, Шемшево, Беляк...

Великотърновецът Влади Ванков пусна в интернет петиция „Не на изнасянето на масивните каменни стъпала и бордюри от Стария град във Велико Търново”, в която вече има над 500 подписали се. „Стъпала, които са на по 100, 200 години се махат и се изнасят незнайно къде. А на тяхно място се изливат нови, от бетон”, възмущава се Ванков. Живеещите на ул.“Гурко“ и в кв. „Варуша” пък се жалват, че преди ремонтите им е обещано старите калдъръмени плочки и стъпалата да бъдат запазени. След това обаче били заменени с нови и със съмнително качество. Някои от болярите дори подозират, че старите стъпала и камъни щели тайно и тихомълком да бъдат откарани на строежа на нечии баровски замъци в околностите на Търново. От Общината във Велико Търново, разбира се, категорично отхвърлят тези обвинения. Според инж. Динко Кечев „всички демонтирани стъпала са прибрани в складове. А се наложило да бъдат демонтирани, тъй като били направени от пясъчници и били напукани, негодни повече за употреба и дори опасни”.

Обявената петиция срещу демонтирането на каменните стъпала в старо Търново има и свои противници, които смятат, че е крайно време да се престане с робуването на това преклонение и умиление към старите, но вече рушащи се и негодни елементи от градската инфраструктура. 

„Дайте сега само за да не нарушим хубавата визия, да оставим старите къщи в Търново да падат по главите на туристите и да оставим старите стълби и павета, в които някой като нищо може да си счупи краката. Трябва да се разбере, че при днешните възможности е повече от необходимо да се използват новите технологии, които правят прекрасни имитации на старинност. Кое е по-добре - една прекрасна нова имитация на възрожденска къща например, изпълнена със съвременни и безопасни материали или една порутина с изгнили греди, килнала се на една страна. Ние продължаваме да я държим, щото била на 200 години. И кое е по-добре - една добре направена модерна улица „Гурко“ с нови камъни, подредени и със запълнени дупки между тях, или старите трошляци, които някои искат да останат само защото по тях навремето е минал конят на ген. Гурко”, пише в социалните мрежи Иван Пенчев.

Подобни на неговото мнения има и други в нета. Някои дори доста крайни с искане да се разрушат всички стари къщи в старата част на града. След което те да се издигнат отново в автентичния си вид, но изработени от съвременни материали.

8 325 ученици ще влязат в класните стаи в област Велико Търново

8 325 ученици ще влязат в класните стаи във великотърновските училища на 15 септември. 6 696 от тях са възпитаници на учебните заведени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com