Собствениците на недвижими имоти - задължени да ги застраховат срещу природни бедствия?

4879
Собствениците на недвижими имоти - задължени да ги застраховат срещу природни бедствия?

Собствениците на недвижими имоти може да бъдат задължени да ги застраховат срещу природни бедствия, ако започналата активна кампания на браншови и неправителствени организации даде резултат. Позабравената напоследък идея за създаване на специален "катастрофичен пул" отново е съживена напоследък, научи електронното издание на Bulgaria On Air . Обсъжданията са стигнали дори до Комисията за финансов надзор и други държавни органи, макар и засега само неофициално.

В застрахователния бранш отдавна се подхвърля, че е редно притежателите на недвижимости, както и селските стопани, да бъдат задължени със закон да си правят някаква минимална застраховка срещу природни бедствия. Част от този замисъл е и катастрофичният пул, или фонд, в който да се събират средства за покриване на щети. Логиката е, че при големи природни бедствия застрахователните компании не са в състояние да покрият щетите. Освен това у нас много малка част от жилищата и само 15% от обработваемата земя са застраховани.

Сега експерти предлагат минималният праг на застраховката да обхваща рисковете земетресение, наводнение и свлачище, а фондът да бъде създаден на основата на публично-частно партньорство.

"Едва около 300 000 домове са застраховани срещу природни бедствия. Хората в България имат ниска застрахователна култура, това трябва да си го признаем", обясни пред bgonair.bg Румен Гълъбинов, председател на Инициативата за национална програма за управление на катастрофичните рискове. Той дава за пример Румъния, където вече втора година съществува катастрофичен фонд, а минималната застраховка на посевите също е задължителна. Там при покритие от 10 000 евро застрахователната премия е 10 евро годишно.

Все още не е ясно с каква подкрепа се ползва идеята на управленско ниво. От Комисията за финансов надзор коментираха единствено, че каквото и решение да бъде взето, то ще стане след обществено обсъждане. В застрахователния бранш също няма единодушие по темата. Някои негови представители възразяват, че клаузата за "задължителност" противоречи на пазарните принципи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество