Софийската синагога - третата най-красива в света

18368
Софийската синагога - третата най-красива в света

Световният туристически сайт Culture Trip класира Софийската синагога на трето място в света сред най-красивите еврейски храмове.

Храмът в центъра на българската столица е изпреварен само от Голямата хорова синагога в Санкт Петербург и от Голямата синагога в Будапеща.

Ето и трите най-красиви еврейски храмове в света:

Путин: Евреите, които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят в Русия

Евреите от страните в Европа да се заселят в Русия, защото така ще бъдат на сигурно място. За това призова президентът Владимир Путин, ...

1. Василий Стасов е проектирал голямата синагоhа в Санкт Петербург, Русия. Тя е завършена през 1893 г. като централно средище за поклонение на еврейската общност в района. Тя е с един от най-пищните куполи в света. И днес в прилежащия параклис се провеждат сватбени церемонии. Синагогата е изцяло реставрирана през 2003 г. В околността се намират и няколко магазина за еврейска култура.

2. Синагогата на улица Dohány е известна и като Голямата синагога на Будапеща. Това е най-големият еврейски молитвен дом в цяла Европа, като на служения могат да се съберат до 3000 души. Тя е завършена през 1859. Нейната архитектура е от стила на мавританското Възраждане. Разполага с два пищни балкона и е обзаведена в близкоизточна естетика. Дизайнът обаче е на виенския архитект Лудвиг Фьорстер. Комплексът на синагогата се състои от множество културни и исторически сгради, включително и еврейски мемориал и музей. В него са запазени множество артефакти за живота на евреите в Будапеща по време на Холокоста.

3. Софийската синагога носи някои прилики с този на ул. Dohány в Будапеща. Тя е проектирана в мавритански възрожденски стил от австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Разкошният интериор се състои от венециански мозайки и колони от мрамор. Таванът е с голям осмоъгълен купол. Официално е открита през 1909 г., за да приема сефарадските евреи в страната. Софийската синагога има най-големия полилей в страната, чието тегло е 1,7 тона. Въпреки че храмът до столичните Централни хали може да побере 1300 богомолци, днес посещаемостта е много малка. Причината затова е, че голяма част от българските евреи са емигрирали.

В класацията на най-красивите еврейски храмове попадат още синагоги от Сърбия, Германия, САЩ, Чехия и още една от Унгария. Любопитното е, че в списъка няма нито един молитвен дом от днешния Израел, предаде КРОСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com