Софтуер брани трудовите права на работниците

1406
Софтуер брани трудовите права на работниците
Снимка: pixabay.com

Иновативен софтуер помага на работници и работодатели да оценят риска от недеклариран труд, който носи след себе си загуба на права за работещите. Работодателите от своя страна губят заради него квалифицирана работна ръка и рискуват да бъдат санкционирани от компетентните институции.

Софтуерът представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления – работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др. С попълването на въпросника работникът получава отговори доколко са спазени трудовите му права, какви биха били последствията за него от допусканите нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя му, както и насоки в кои случаи има основание да потърси съдействие от контролните органи.

На работодателите въпросникът може да подскаже евентуални пропуски в прилагането на трудовото законодателство и така да им помогне да отстранят несъответствията преди евентуална проверка.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

По различни проучвания и оценки недекларираният труд у нас е около 30 на сто.  Най-често става въпрос за работа на договор с фиктивни клаузи – за по-кратко работно време от реално отработеното или срещу по-ниско възнаграждение от реално получаваното. Така част от парите се дават на ръка, без върху тях да се заплащат данъци и осигуровки. На второ място се прилага практиката да не се изплаща извънреден труд, както и да се ползват прикрити трудови договори – тоест сключва се граждански договор при наличие на трудови правоотношения, което също намалява разходите и за двете страни за данъци и осигуровки. Все по-рядко вече се среща недекларираният труд в най-чистия му вид – работа без никакъв договор.

Инструментът за самооценка е публикуван в сайта на Агенцията на адрес https://www.gli.government.bg/udw/

Осигурен е и пряк път към него чрез банера „Провери дали работиш недекларирано“.

За да направите Ваша самооценка какъв е рискът да работите недекларирано, отворете въпросника, попълнете общата демографска информация и въпросите, които адресират оценяваните рискове. Прегледайте въведените отговори и когато сте готови, натиснете бутона „Запази“. Всички въпроси са задължителни.

След запазване се активира страницата на оценката, където след всеки въпрос е показана препоръка в зависимост от отговора Ви. В долния край на страницата е показана общата оценка и препоръките към нея (с фон на "светофарен принцип").

Можете да запазите интернет адреса на оценката (URL), за да я прегледате в бъдеще. 

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на
индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Тези данни, в обработен вид, ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...